Câinii folosesc o gamă variată de expresii faciale pentru a-şi afişa emoţiile

Sunt cunoscuţi în general drept "cei mai buni prieteni ai omului", însă se pare că abia acum oamenii încep într-adevăr să înţeleagă câinii. Noi cercetări ale experţilor care studiază comportamentul animalelor au arătat că emoţiile canine sunt exprimate prim mişcări faciale specifice, precum sprâncenele ridicate sau urechile ciulite.

31 iul. 2013, 10:53
Câinii folosesc o gamă variată de expresii faciale pentru a-şi afişa emoţiile

Folosind camere digitale de mare viteză, cercetătorii japonezi au descoperit că, în momentul în care câinii şi-au zărit stăpânii, au avut tendinţa de a-şi ridica sprâncene aproximativ o jumătate de secundă după contactul vizual, scrie Agerpres.

Atunci când animalele au întâlnit o persoană pe care nu au mai văzut-o înainte, ei şi-au mişcat uşor spre spate urechea stângă.

Potrivit doctorului Miho Nagasawa de la Universitatea Azabu din Sagamihara, câinii îşi folosesc urechile pentru a transmite emoţii, rezultatele cercetărilor arătând că animalele au fost mai prudente faţă de persoanele necunoscute.

„În schimb, mişcarea sprâncenelor ar putea indica o reacţie vizibilă prin care câinii au încercat să se uite la stăpânii lor mai atent„, a spus doctorul Nagasawa.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Behavioural Processes.