Călătorie europeană pe drumul vinului. De la Bordeaux la Budureasca

O călătorie pe drumul european al vinului, de la vest la est, începe de la estuarul Gironde, cu un pahar de vin de Bordeaux, şi se încheie la Viile Budureasca, de preferat în asfinţitul soarelui, alături de câţiva prieteni şi un vin de culoare roz somon, cu arome intense.

17 oct. 2014, 10:31
Călătorie europeană pe drumul vinului. De la Bordeaux la Budureasca

Istoria vinului este aproape tot atât de veche precum cea a omenirii şi la fel de plină de savoare. În timp, gusturile s-au rafinat şi au fost experimentate soiuri noi, însă şi astăzi, după mii de ani, principalele producătoare de vin se deosebesc de restul prin faptul că folosesc acelaşi cuvânt pentru a desemna această băutură.

Este „vin” în română, franceză şi occitană, „vino” în italiană, spaniolă, croată şi cehă, „vi” în catalană, „gwin” în bretonă, „viño” în galiciană, „vinho” în portugheză, în timp ce în Corsica şi Sardinia se comandă la masă „vinu”.

Citeşte şi 24 de medalii de aur şi argint pentru vinurile româneşti de Budureasca

Totuşi, calităţile oenologice deosebite au făcut ca unele regiuni să dobândească o celebritate aparte, exemplul arhi-cunoscut fiind cel al regiunii Le Medoc, care se întinde de-a lungul estuarului Gironde, până la Oceanul Atlantic. Este patria celebrelor vinuri de Bordeaux, locul unor domenii viticole cu rezonanţă, precum Château Margaux, Haut-Brion sau Saint-Estèphe.

De altfel, orice călătorie pe drumul european al vinului ar trebui să înceapă de aici, din Aquitania. Nu trebuie apoi ratate podgoriile de pe Valea Loirei, unde cap de afiş sunt Chinon, St-Nicolas de Bourgueil şi Sancerre, iar mai departe, în Italia, în peisajul de vis al colinelor toscane este de savurat un Chianti autentic. Pe cât este de firesc ca drumul să se încheie aici, în România, în inima podgoriei Dealu Mare, pe atât de frapantă este asemănarea dintre însoritele coline ale viilor Budureasca şi podgoriile din Le Medoc.

Click aici pentru a afla mai multe despre Viile Budureasca

Valea Budureasca se află în zona primelor dealuri subcarpatice, la 30 km E-N-E de municipiul Ploieşti. Numele vine de la râul din apropiere, iar dovezile arheologice descoperite sugerează că acest loc are o tradiţie bogată în vinificatie, încă din vremea dacilor.

Click aici pentru a afla mai multe despre vinurile Budureasca

Crama Budureasca una dintre cele mai noi şi mai mari crame din Dealu Mare. Ea este îngropată pe trei dintre laturi, pentru a se încadra perfect în peisaj şi pentru a beneficia de un control termic ridicat. Capacitatea sa de producţie şi stocare este de 2,5 milioane litri vin, iar complexul dispune de mai multe spaţii pentru degustare, cu vedere spre sala baricurilor, precum şi de un magazin pentru desfacere şi vânzare.

Click aici pentru a intra în magazinul de vinuri Budureasca

Budureasca este un reper important pe harta Drumului Vinului din România, traseu tradiţional care reeditează un segment mai vechi dintr-un drum al vinului folosit de romani, care străbatea Europa. Drumul vinului reprezintă de fapt un traseu turistic bine marcat, iar pe lângă podgoriile şi cramele care merită vizitate sunt de văzut şi alte obiective, precum Muzeul Conacul Bellu, Mănastirea Vărbila, Mănăstirea Jercălăi, Muzeul Crama 1777 sau Mănăstirea Zamfira.