Călăuzele de la bordul navei din Mediterana, în care zeci de imigranţi au murit asfixiaţi, au fost arestate

Autoritățile italiene au arestat marți opt presupuse călăuze printre pasagerii ambarcațiunii descoperite sâmbătă în Mediterană, la bordul căreia 49 de imigranți, închiși cu forța în cală, au murit asfixiați.

18 aug. 2015, 13:51
Călăuzele de la bordul navei din Mediterana, în care zeci de imigranţi au murit asfixiaţi, au fost arestate

Opt presupuse călăuze au fost arestate la bordul navei pe care 49 de imigranți au murit asfixiați. Bazându-se pe ‘mărturii concordante’ oferite de numeroși supraviețuitori, dar mai ales ale rudelor victimelor, anchetatorii au identificat un marocan de 20 de ani ca fiind căpitanul ambarcațiunii de 13 metri lungime la bordul căreia au urcat 362 de persoane.

Celelalte persoane arestate erau însărcinate cu menținerea ordinii, având sarcina de a-i opri pe pasagerii din cală să urce pe punte, o mișcare care risca să răstoarne barca.

Ei i-au lovit în cap cu ‘pumnii, picioarele, bastoane și centuri pe cei care încercau să ia puțin aer și să aibă o șansă de a supraviețui’, a explicat în cadrul unei conferințe de presă Michelangelo Patane, procuror adjunct în Catania, Sicilia, unde supraviețuitorii au sosit luni, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Guvernul grec a înfiinţat un centru nou de primire a imigranţilor

Victimele au murit în câteva ore ‘probabil din cauza lipsei de aer și a fumului de la motor’, a adăugat el.

Presupusele călăuze sunt doi marocani și patru libieni cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, un alt marocan de 30 de ani și un sirian de 17 ani care a fost dus la un centru pentru minori.

Victimele proveneau din Africa subsahariană, din Pakistan și din Bangladesh, a anunțat Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

Însă, printre imigranții sosiți luni în Catania s-a aflat și un grup de 116 marocani. Nefiind autorizați să depună o cerere de azil, ei au fost imediat conduși la un centru de detenție sicilian și urmează să fie expulzați în următoarele zile, au anunțat oficiali italieni în cadrul conferinței de presă.