Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat

Recalcularea pensiilor din 2024 promite creșteri semnificative pentru unii pensionari, în special pentru cei care au stat mult în câmpul muncii și au cotizat ani buni.
Alina Costache
03 iul. 2024, 20:40
Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat
Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat

Din cei aproape cinci milioane de pensionari, peste trei milioane vor primi bani în plus din luna septembrie, potrivit promisiunilor guvernanților. În timp ce unii se vor trezi cu sume importante în plus, alții vor trebui să se mulțumească cu venituri neschimbate.

Citește și: Pensionarii care vor pierde mulţi bani la pensie. Scandal imens: motivul pentru care nu vor avea parte de nicio recalculare

Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie

Pensiile recalculate ale românilor vor fi plătite începând cu 2 septembrie pentru cei care primesc pensia prin poștă și între 12-14 septembrie pentru cei care primesc pensia pe card​. Curând vor ajunge la pensionari și deciziile care arată cu cât s-au majorat veniturile vârstnicilor. Din păcate, procesul de distribuire a documentelor va fi unul anevoios, mai ales că acestea trebuie să ajungă în toate colțurile țării, indiferent cât de îndepărtate sunt.

Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, cu confirmare de primire, după cum a precizat Daniel Baciu, potrivit digi24.ro. Șeful casei de pensii a precizt că este vorba despre aproximativ cinci milioane de plicuri, iar pensionarii trebuie să fie acasă în momentul în care factorul poștal ajunge cu decizia. În cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul va rămâne câteva zile la poșta la care este arondat vârstnicul, iar dacă acesta tot nu merge să-l ridice, va putea fi preluat de la sediul casei județene de pensii.

„Reforma sistemului public de pensii mai face un pas şi trece în faza de organizare logistică, astfel încât toţi pensionarii să beneficieze, în termenul asumat, de prevederile Legii nr. 360/2023. În acest sens, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de vineri, 28 iunie 2024, ca Poşta Română să fie instituţia care să ofere servicii integrate de pregătire şi expediere a plicurilor care conţin deciziile privind recalcularea pensiilor din sistemul public”, precizează Ministerul Muncii.

Noua formulă de calcul a pensiilor se va baza pe punctul de referință, care este valoarea punctului de pensie împărțită la 25. Pensia se va calcula prin înmulțirea acestui punct de referință cu numărul total de puncte acumulat de fiecare pensionar. Numărul de puncte de pensie va include puncte contributive, necontributive și puncte de stabilitate​​.

Punctele de stabilitate contribuie la o pensie mai mare și îi ajută pe cei care au fost activi multi ani pe piața muncii. Formula de calcul are două elemente: un VPR care reprezintă o valoare a punctului de referință și un număr total de puncte.

  • Pensie = VPR x Număr total de puncte.
  • VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie împărțit la 25
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive
  • Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României. La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributive de 25 de ani:

  • 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40 și peste

Punctele se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie și sunt o metodă de a stimula rămânerea în muncă.

  • Exemplu: pensionar cu 38 de ani vechime în muncă și o pensie de 3,800 de lei.
  • Puncte contributivitate: 68
  • Puncte de stabilitate: 2,5 (peste 5 ani până în 30 de ani), 3,75 (5 ani până în 35 de ani), 3 puncte (trei ani peste 35 de ani stagiu cotizare).
  • Total puncte: 77,25
  • Noua pensie: 6.250 lei.

Punctele de stabilitate fac diferența în acest caz și aduc majorări. În noua lege a pensiilor se încurajează rămânerea voluntară pe piața muncii până la 70 de ani. Cu cât sunt mai mulți ani peste stagiul de cotizare, cu atât pensia va fi mai mare.

Punctele de stabilitate introduse prin noua lege a pensiilor vor oferi un bonus semnificativ pentru cei care au contribuit în sistem mai mult de 40 de ani, încurajând prelungirea vieții active a viitorilor pensionari​. Impactul bugetar pentru aplicarea noii legi a pensiilor este de 10 miliarde de lei, pentru recalcularea care se va aplica de la data de 1 septembrie 2024. Următoarea creștere a tuturor pensiilor va avea loc la 1 ianuarie 2025, când va avea loc indexarea cu rata inflației. Dacă la 1 ianuarie 2024, pensiile au fost majorate cu 23,6%, la 1 ianuarie 2025, vor fi majorate cu 10,4%, cât a fost inflația în 2023.

În fiecare an, la 1 ianuarie, pensiile în România sunt indexate cu rata inflației. Indexarea pensiilor cu rata inflației este prevăzută de legislația națională și face parte din măsurile de protecție socială pentru a asigura că veniturile pensionarilor nu sunt erodate de inflație. Pentru a determina procentul de indexare a pensiilor, autoritățile iau în considerare rata inflației din anul precedent, calculată de Institutul Național de Statistică.

Citește și: PENSII 2024. Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Trebuie depuse de urgenţă!

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Sucul care nu te lasă să îmbătrânești. Este bogat în colagen și i se mai spune și ”aurul mov al frumuseții”
Capital.ro
Schimbare permis auto 2025. Vor fi refuzați. Avertisment pentru șoferii care au doar bani cash la ei
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Oamenii care iau foc din senin. Tot mai multe cazuri bizare înfiorează lumea
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Decizia lui Călin Georgescu. Anunțul oficial al avocatei sale după verdictul ȊCCJ
StirileBZI
Ce se întâmplă cu prețurile la energie dacă va fi prelungită plafonarea și după data de 1 aprilie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
AMENZI de 27.000 de lei pentru români! Ce documente se depun pentru a scăpa de contravenție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz