CALENDAR 14 februarie 2019. Pe cine sărbătoresc ortodocşii de Sf. Valentin al catolicilor

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

13 feb. 2019, 13:17
CALENDAR 14 februarie 2019. Pe cine sărbătoresc ortodocşii de Sf. Valentin al catolicilor

Ortodoxe
Sf. Cuv. Auxentie, Maron şi Avraam

Greco-catolice
Sf. cuv. Auxenţiu; Chiril şi Metodiu – patroni ai Europei

Romano-catolice
Miercurea Cenuşii (post şi ab.)
Ss. Ciril, călug. şi Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m.

Sfântul Cuvios Auxentie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 14 februarie, s-a născut la Constantinopol, în timpul împăratului roman Teodosie II (408-405).

Fiu al lui Ada Persul, era recunoscut şi preţuit în Constantinopol pentru calităţile militare şi pentru cunoştinţele sale teologice. Apropierea Sfântului Auxentie de oameni înduhovniciţi a făcut ca acesta să aleagă în cele din urmă calea monahală. Deci, lăsând deşertăciunea lumii acesteia s-a făcut ostaş al împăratului Hristos şi, monah fiind, a fost hirotonit mai întâi diacon, apoi preot.

Pentru cinstea şi slava care i se dădeau în cetate şi dorind o viaţă mai liniştită, s-a retras în Bitinia. Mai pe urmă s-a aşezat într-un munte nu departe de Calcedon. Fiind descoperit de nişte păstori, lumea a început să vină la dânsul, pentru că primise daruri tămăduitoare pentru cei suferinzi.

Aici, credincioşii i-au construit o chilie în vârful muntelui, de unde comunica, cu cei care veneau pentru sfat şi tămăduire, printr-o ferestruică tăiată în peretele chiliei.

A participat la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon (451) unde a luat apărarea dreptei credinţe.