Calendar creştin ortodox. Ce sfinţi sărbătorim duminică

Publicat: Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019 18:11 // Actualizat: Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019 18:11 // Sursa: romaniatv.net

Credincioșii creștin-ortodocși îi prăznuiesc duminică pe sfintii Aapostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru si Cuart.

Foto: crestinortodox.ro

Acesti sfinti sunt din cei saptezeci de apostoli. Olimp si Rodion, urmand Sfantului Apostol Petru, impreuna au fost taiati de Nero, in cetatea Romei. Iar Sosipatru, pe care il pomeneste Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre romani, fiind episcop al Iconiei, cu pace s-a savarsit. Erast, pe care in aceeasi epistola il pomeneste Sfantul Apostol Pavel, mai intai a fost iconom al sfintei Biserici a Ierusalimului. Dupa aceea, fiind episcop al Paneadiei, s-a mutat la Domnul. Iar Cuart, fiind episcop al cetatii Beirutului, mult a patimit pentru buna credinta si pe multi elini botezand, a adormit in Domnul, potrivit Calendarului Creștin-Ortodox.

In aceasta zi facem si pomenirea Sfantului Mucenic Orest. Acesta a patimit in vremea imparatului Diocletian. A fost prins de guvernatorul Maximin si obligat sa cinsteasca zeilor. Sfantul Orest a raspuns: "Te inseli amarnic, ighemoane, necunoscand adevarul! Iata, zeii acestia sunt facuti din aur si argint, din arama si din fier, pentru inselaciunea omeneasca. Ei nici nu vad si nici nu aud, fiind lucruri facute de maini omenesti, care nu pot a-si ajuta lor, nici a face bine altcuiva. Pentru ce dar sa ma inchin lor?" Sfantul a fost batut fara mila cu diferite unelte, atat de mult, incat s-au schimbat patruzeci de ostasi, iar uneltele s-au rupt si s-au sfaramat, iar pe trupul lui nu era loc fara rani.

Mucenicul, cautand in sus a zis: „Dumnezeule, fa cu mine semn spre bine, ca sa vada cei ce ma urasc si sa se rusineze. Zicand acestea, a suflat asupra idolilor care erau in capiste si indata toti au cazut si s-au risipit ca praful. Apoi, Sfantul a strigat catre ighemon, zicandu-i: "Unde este taria zeilor tai, pentru ce nu si-au ajutat lor?" Si indata au fugit toti afara din capiste, fiind cuprinsi de frica; si a iesit si mucenicul. Dupa aceea, toata capistea s-a cutremurat si a cazut.

Este tinut in temnita sapte zile fara mancare si bautura, coastele ii vor fi arse cu fierul, i se vor bate 20 de cuie in calcaie si va fi legat de un cal salbatic ca sa fie tarat. In aceste chinuri isi va da duhul Sfantul Orest.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

- Sfantului Arsenie Capadocianul;
- Sfantului Cuvios Teostirict din Simvola;
- Sfantului Cuvios Nonnos;
- Sfantului Sfintitului Mucenic Mil, episcopul, cu doi ucenici ai sai;
- Sfintilor Mucenici Caliopie, Nir si Orion.
Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi praznuim pe:

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calendar crestin ortodox
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Scrisoarea elevului Ștefan către învățătoare a devenit virală pe internet astăzi. Ce i-a cerut elevul învățătoarei a lăsat-o fără cuvinte
Scrisoarea elevului Ștefan către învățătoare a devenit...
HUFF.RO
HUFF.RO
1
EUR
4.8590
RON
22 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H