CALENDAR ORTDODOX 2018: Ziua în care se aprinde o lumânare pentru sufletul răposaţilor

CALENDAR ORTDODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

01 nov. 2018, 12:27
CALENDAR ORTDODOX 2018: Ziua în care se aprinde o lumânare pentru sufletul răposaţilor

Ortodoxe
Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor şi Anempodist

Greco-catolice
Sf. m. Achindin, Pegasie, Aftonie, Elpidifor şi Anempodist

Romano-catolice
Pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi

Sfinţii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor, Anempodist, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 2 noiembrie, au trăit în Persia, în timpul împăratului Şapor (310-379), care a declanşat o puternică prigoană împotriva creştinilor.

Achindin, Pigasie şi Anempodist erau slujitori la curtea împăratului, creştini, propovăduitori ai Evangheliei. Din această cauză au fost pârâţi la împărat, care a poruncit ca cei trei creştini să fie prinşi şi aduşi la judecată. Mărturisindu-L cu îndrăzneală pe Hristos Fiul Lui Dumnezeu, au fost supuşi la chinuri. Prin răbdarea cu care suportau torturile, rămânând nevătămaţi, i-au adus la credinţa creştină pe mulţi dintre cei care asistau la chinul lor, printre aceştia numărându-se şi unul dintre călăi, Aftonie, şi sfetnicul împăratului, Elpidifor.

Însuşi mama împăratului a mărturisit că este creştină, atunci când a fost adusă înaintea fiului său pentru a da mărturie asupra numelui pe care acesta îl purta.

Împăratul a fost asemuit de către cei trei mucenici cu diavolii pentru ferocitatea cu care chinuia oamenii. „Au, doară, diavol sunt eu?”, a întrebat mânios împăratul, iar Sfântul Mucenic Achindin a răspuns: „Şi faptele tale şi numele tău te arată a fi diavol, că lucrezi cele diavoleşti şi numele tău se tâlcuieşte – împăratul diavolilor…” (Vieţile Sfinţilor).

Asupra tuturor împăratul a pronunţat sentinţa de condamnare la moarte, fie prin tăierea capului – la cei mai mulţi, printre care şi Aftonie şi Elpidifor – fie prin ardere de vii. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).