CALENDAR ORTODOX 1 AUGUST 2019: Începe postul Adormirii Maicii Domnului. Este important să faci asta!

CALENDAR ORTODOX 1 AUGUST 2019.  RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale lunii.

31 iul. 2019, 10:11
CALENDAR ORTODOX 1 AUGUST 2019: Începe postul Adormirii Maicii Domnului. Este important să faci asta!

Sărbători religioase ortodoxe: Scoaterea Sfintei Cruci; Sf. 7 fraţi Mucenici Macabei (Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului)

Sărbători religioase greco-catolice: Scoaterea Sf. Cruci; Cei 7 prunci m. Macabei, mama lor Salomoni şi învăţătorul lor Eliazar; [Sf. ep. Alfons Maria de Liguori]. Începe Postul Sfintei Marii.

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Alfons M. de Liguori

Scoaterea Sfintei Cruci se sărbătoreşte de Biserica Ortodoxă la 1 august.

În această zi, era obiceiul la Constantinopol de a scoate Lemnul Sfânt al cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci din palatul imperial în procesiune până la Catedrala Sfânta Sofia.

La procesiune participau mulţime de preoţi şi diaconi, care o tămâiau pe tot acest drum. Mulţimea se oprea pe parcurs la o fântâna cu un baptisteriu, unde se făcea binecuvântarea apei, pentru ca apoi Sfânta Cruce sa fie pusă pe masa altarului Sfintei Sofia.

Din catedrală se făceau apoi, în fiecare zi, până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), procesiuni în cartierele oraşului, pentru a purifica aerul şi a-i proteja pe locuitorii cetăţii de epidemiile ce se puteau răspândi cu repeziciune la acea epocă, mai ales pe căldurile din luna august.

Creştinii au cinstit Sfânta Cruce încă din primele secole, cultul ei s-a generalizat însă abia în secolul al IV-lea, după minunea arătării ei pe cer, în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Sinoadele Bisericii au hotărât ca cinstirea Sfintei Cruci sa fie egală cu cea adusă Sfintelor Icoane şi Sfintei Evanghelii.

În vechime, această zi de sărbătoare era cinstită pentru ca oamenii să scape de bolile ce-i chinuiau, iar preoţii sfinţeau agheasma şi veneaua la casele credincioşilor pentru a le stropi şi a-i apăra de rele. Iată ce menţioneză Ceaslovul grec despre această zi: „Datorită mulţimii slăbiciunilor şi bolilor molipsitoare din popor, în august, potrivit unui obicei străvechi, se face procesiune cu Lemnul Sfintei Cruci din Constantinopol, pe străzi, spre sfinţirea locurilor şi alungarea bolilor (epidemiilor). 

Sfânta Cruce este prăznuită de-a lungul anului bisericesc de câteva ori: Înălţarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie; Duminica Sfintei Cruci, a treia din Postul Mare; Scoaterea cinstitului Lemn al Sfintei Cruci, pe 1 august; Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer, în Ierusalim, pe 7 mai.