Calendar ortodox 1 decembrie 2023. Sfântul Filaret Milostivul te ajută să îți rezolvi problemele cu banii. Rugăciunea care îți aduce abundență financiară

Calendar ortodox 1 decembrie 2023. În ziua de astăzi, ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Filaret Milostivul, un pios călugăr care și-a dedicat întreaga avere pentru a ajuta pe cei sărmani. Rugăciunile adresate acestui sfânt sunt menite să alunge suferința, durerea, patimile, necazurile, amărăciunile și strâmtorările.

30 nov. 2023, 16:04
Calendar ortodox 1 decembrie 2023. Sfântul Filaret Milostivul te ajută să îți rezolvi problemele cu banii. Rugăciunea care îți aduce abundență financiară
Calendar ortodox 1 decembrie 2023. Sfântul Filaret Milostivul te ajută să îți rezolvi problemele cu banii. Rugăciunea care îți aduce abundență financiară

Calendar ortodox 1 decembrie 2023. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Ortodoxe: Sfântul Cuvios Filaret Milostivul

Greco-catolice: Sf. pf. Naum

Romano-catolice: s. Florenţa, pustnică; Rudolf, pr. m.; Nahum, profet

În apropierea anului 780, în vremea împăraților Constantin și Irina, conform informațiilor de pe crestinortodox.ro, Cuviosul Filaret Milostivul a trăit o viață notabilă. Familia sa era formată din trei copii, un fiu și două fiice. Filaret dispunea de o avere considerabilă, având numeroase cirezi de vite, depozite de cereale și terenuri roditoare. Însă, într-o zi, a luat hotărârea de a renunța la întreaga sa bogăție, pentru a veni în ajutorul săracilor, în loc să o acumuleze doar pentru sine.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești în Postul Crăciunului! Te va proteja de toate necazurile

Bucurătorul Filaret a început astfel să ofere hrană celor flămânzi, să aducă liniște celor însetați și să îmbrace pe cei lipsiți de haine. De asemenea, primea cu bucurie străinii în casa sa.

După un timp, şi-a epuizat toate averile. Deşi nu mai avea nimic, nu s-a întristat şi nu a cârtit împotriva lui Dumnezeu.

Când fericitul Filaret a simţit că i se apropie sfârșitul, şi-a chemat toate rudele și le-a prezis cele ce aveau să se întâmple fiecăreia. Le-a rugat apoi să nu uite de săraci: „Să nu uitați, fiilor și rudeniilor, iubirea de săraci. Să cercetați pe cei bolnavi și pe cei din închisori! Să apărați pe văduve și pe orfani! Să nu poftiți lucrurile altora! Să nu lipsiți de la slujbele și liturghiile Bisericii! Și că să spun pe scurt, să nu încetați de a face ceea ce m-ați văzut pe mine făcând„. După ce a rostit aceste cuvinte, a adormit în pace. Dispariţia sa a fost deplânsă de toţi cei pe care Sfântul îi ajutase de-a lungul vieţii.

Calendar ortodox 1 decembrie 2023. Rugăciune a Sfântului neprihănit Filaret Milostivul

О, catre tine, Sfinte Neprihănite Filaret Milostivul, inăltandu-ne gandurile, noi pacatosii cu umilinta si cu caldura te rugam: cauta dintru inaltimea cea plina de slava a cerurilor, unde, prin viata ta sfanta si prin chinurile tale mucenicesti pentru Hristos, ti-ai dobandit salasluire vesnica si te milostiveste de suferintele, durerile, patimirile, necazurile, amaraciunile si stramtorile noastre.

Si te roaga cu indrazneala pe care ai agonisit-o, catre Stapanul tau ceresc si Dumnezeul nostru, sa ne ierte pacatele pe care cu stiinta si cu nestiinta, pururea, ca niste robi nevrednici le savarsim si sa nu se manie pe noi pana in sfarsit, pentru putinatatea dragostei noastre fata de El si fata de aproapele nostru; ci, sa fie pururea plin de milostivire fata de noi si sa indeparteze de la noi toata suferinta si durerea, toate patimile si necazurile, toate amaraciunile si strâmtorările, zidind in noi cuget curat, ca sa ne putem rupe de viata noastra de pacat de pana acum si, privind la ceruri, sa ne inflacaram de dorul de a deveni si noi bineplacuti lui Dumnezeu.

Asa, Sfinte Neprihănite Filaret Milostivul, fii povatuitorul si indrumatorul nostru pe cararile cele necunoscute ale vietii, pentru ca urmand pilda credintei si a dragostei tale fata de Hristos, sa ne invrednicim de darurile tale, pentru iubirea de oameni si binecuvantarea Marelui nostru Dumnezeu ; si trecand dintru aceasta viata pamanteasca, sa ne bucuram, laolalta cu tine si cu toti cei bineplacuti din veac ai Domnlui, de imparatia cea nesfarsita a cerurilor si de partea celor drepti, ca impreuna cu toti si inconjurati de cerestii ingeri, sa aducem slava, cinste si inchinaciune lui Dumnezeu Celui slavit in Treime, in vecii vecilor.

Citește și: Cea mai puternica rugaciune pentru casatorie. Rosteste-o in fiecare zi pentru o casatorie grabnica si fericita!