Calendar ortodox 1 ianuarie 2022. Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul celor suferinzi de boli trupești și sufletești. Rugăciunea către acest sfânt este mai puternică în această zi, când cerurile sunt deschise

În prima zi a anului, prăznuim Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului Iisus Hristos și pe Sf. Vasile cel Mare, ocrotitorul săracilor și bolnavilor. În această zi, este bine să rostești rugăciunea Sfântului Vasile pentru vindecare de boli grave și depășirea impasurilor financiare.

31 dec. 2021, 14:42
Calendar ortodox 1 ianuarie 2022. Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul celor suferinzi de boli trupești și sufletești. Rugăciunea către acest sfânt este mai puternică în această zi, când cerurile sunt deschise
Sfantul Vasile cel Mare. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 1 ianuarie 2022

Ortodoxe: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului Iisus Hristos; Sf. Vasile cel Mare

Greco-catolice: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului Iisus Hristos; Sf. Vasile cel Mare

Romano-catolice:  † SF. MARIA, NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU; Fer. Marian, pr. m.

Calendar ortodox 1 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei

Sfântul Vasile cel Mare a trăit pe vremea împăratului Valens, când creştinii erau prigoniţi. Sfântul ierarh Vasile a apărat dreapta credință și a îndrăznit să-l mustre chiar în față pe împăratul Valens din pricina credinţei acestuia în idoli, scire crestinortodox.ro.

Sfântul Vasile a fost foarte erudit, reuşind să înveţe toată filozofia și toate științele din vremea aceea. Apoi, a fost sfințit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei.

Sfântul Vasile s-a luptat mult pentru credinţa ortodoxă. Prin cuvântările sale, a lovit în credințele ereticilor, apoi a dat învățături și îndemnuri pentru buna întocmire a vieții de zi cu zi, a luminat tainele cele adânci ale făpturii, a păstorit turma lui Hristos, învățând pe toți și ajutând pe săraci, pe bolnavi și pe bătrâni.

A trecut la Domnul în anul 379, când nu împlinise încă 50 de ani.

Citeste si Calendar ortodox ianuarie 2022. Sărbători religioase în ianuarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sf Vasile, Bobotează, Sf Ioan Botezătorul, Sf Trei Ierarhi

Calendar ortodox 1 ianuarie 2022. Rugăciunea Sfântului Vasile cel Mare

Se spune că în ziua de Sfântul Vasile cerul este deschis. În asemenea zile se consideră că rugăciunile sunt mai eficiente. De aceea, în această zi li se face „pre parte“ fetelor, adică li se prezice viitorul.

Stiu, Doamne, cã cu nevrednicie mã împãrtãsesc cu preacurat Trupul Tãu, si cu scump Sângele Tãu, si sunt vinovat, si osânda îmi manânc si-mi beau, nesocotind Trupul si Sângele Tãu, al Cristosului si Dumnezeului meu; ci întru îndurãrile Tale nãdajduind, mã apropriu la Tine, cela ce ai zis: Cel ce mãnânca Trupul meu, si bea Sângele Meu, ramâne în Mine, si Eu în el.

Îndurã-Te deci spre mine, Doamne, si nu mã da spre batjocurã pe mine pãcãtosul, ci fã cu mine dupã mila Ta; si sã-mi fie mie Sfintele acestea, spre vindecare, si curãtire, si luminare, si pazã, si mântuire, si spre sfintirea sufletului si a trupului; spre depãrtarea a toatã nãlucirea si fapta vicleanã, si lucrarea diavoleascã ce se lucreazã cu dinadinsul întru mãdularele mele; spre îndrãznirea cãtre Tine si spre iubirea Ta; spre îndreptarea vietii si spre întãrire; spre adãugarea virtutii si a desãvârsirii; spre împlinirea poruncilor; spre împãrtasirea cu Sfântul Duh; spre merindea vietii vesnice, si spre rãspuns bine primit la înfricosata judecata Ta, iarã nu spre judecatã, sau spre osândã. Amin.

Citeste si Sfântul Vasile 2022. Tradiţia punţilor din crenguţe îţi scoate în cale persoana sortită să-ţi fie suflet-pereche