Calendar ortodox 1 mai 2023. Sfântul Proroc Ieremia, „profetul lacrimilor”. Rugăciune puternică, făcătoare de minuni, care se rosteşte în cele mai grele momente ale vieţii

În prima zi a lunii mai, este prăznuti Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre marii profeţi ai Vechiului Testament, alături de Isaia, Ezechiel și Daniel.

30 apr. 2023, 15:46
Calendar ortodox 1 mai 2023. Sfântul Proroc Ieremia, „profetul lacrimilor”. Rugăciune puternică, făcătoare de minuni, care se rosteşte în cele mai grele momente ale vieţii

Sărbători religioase 1 mai 2023

Ortodoxe: Sfântul Proroc Ieremia;

Greco-catolice: Sf. pf. Ieremia; [Sf. Iosif Muncitorul];

Romano-catolice: Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet.

Calendar ortodox 1 mai 2023. Cine a fost Sfântul Proroc Ieremia

Sfântul Proroc Ieremia a trăit în jurul anului 600 i.d.Hr., când evreii au fost luați în robia babilonică sau persană de către împăratul Nabucodonosor. A fost supranumit profet al lacrimilor sau al plângerilor, deoarece a plâns pentru poporul iudeu care se depărtase de Dumnezeu şi slujea idolilor, ceea ce a atras pedeapsa divină, scrie crestinortodox.ro.

Sfântul Proroc Ieremia a început să prorocească de la vârsta de 15 ani, în timpul împăratului Iosia, predicând pocăînța către rege și către nobilii săi, către prorocii cei mincinoși și către preoții templului. În timpul regelui Ioachim, Ieremia a prorocit că înmormintarea acestuia va fi asemeni îngropării unui măgar, adică trupul lui va fi aruncat în afară zidurilor Ierusalimului, apoi târât pe pământ. Predicţia lui s-a împlinit întocmai.

Citeste si Se fac botezuri în post? Un cunoscut preot dă răspunsul: „Botezul în sine nu contravine postului”

Despre regele Iehonia, fiul lui Ioachim, regele din Iuda, Ieremia a prorocit că va fi luat rob în Babilon împreună cu toată casa lui și că va muri acolo, iar acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce prorocul a rostit profeţia.

Ieremia a ajuns apoi în Egipt unde a prorocit căderea idolilor și sosirea Fecioarei împreună cu Pruncul. Sfântul Proroc Ieremia a fost omorât cu pietre de către iudei. Împăratul Alexandru cel Mare a prorocit ca moaștele sale să fie îngropate la Alexandria.

Calendar ortodox 1 ai 2023. Rugăciune către Sfântul Proroc Ieremia

Oh, Doamne Dumnezeule, iată, Tu ai făcut cerurile și pământul. Prin puterea Ta cea mare, și cu brațul Tău întins, prin Cuvântul Veșnic creator, și nimic în aceste vremi, nu este totuși de mirat. Din partea Ta acum, când poporul Tău ales este deja împrăștiat.

Tu dai îndurare, din dragoste, până la al miilea neam de oameni. Și pedepsești nelegiuirea părinților- ca semințele când le sameni, pe pământ – în sânul copiilor după ei, căci ești Dumnezeul mare. Al cărui Nume este Domnul oștirilor, ce totuși, ne arăți îndurare.

Tu ești mare la sfat și puternic la faptă, potrivit măsurii faptelor! Ochii Tăi sunt deschiși, asupra tuturor căilor copiilor oamenilor, ca să dai fiecăruia răsplata după căile lui, după rodul faptelor lui! Tu ai făcut minuni nemaiauzite, și semne mari în țara Egiptului!

Și până în ziua de azi, și în Israel și printre oameni, se-amintește. Că Ți-ai făcut un Nume cum este astăzi, după cum se povestește: Ai scos din țara Egiptului, pe poporul Tău Israel cu inimă trează. Prin minuni și semne cu mână tare și braț întins, cu mare groază.

Citeste si Mitropolia Olteniei a stabilit un plafon maxim pentru taxele de înmormântare, botez și nuntă! Câţi bani trebuie să dai la preot dacă ai un astfel de eveniment în familie