CALENDAR ORTODOX 1 NOIEMBRIE 2019. Ziua tămăduirii bolilor grele, sfinţii făcători de minuni ţin bolile departe de casa ta

CALENDAR ORTODOX 1 NOIEMBRIE 2019: Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 1 noiembrie.

31 oct. 2019, 15:08
CALENDAR ORTODOX 1 NOIEMBRIE 2019. Ziua tămăduirii bolilor grele, sfinţii făcători de minuni ţin bolile departe de casa ta

Ortodoxe
Sf. doctori fără de arginţi şi făcători de minuni Cosma şi Damian, cei din Asia

Greco-catolice
Sf. m. Cosma şi Damian, doctori fără plată

Romano-catolice
Toţi Sfinţii

Sfinții Cosma și Damian sunt respectați. Prima zi de Brumar e știută în popor drept ziua tămăduirii bolilor grele. Și nu întâmplător. În această zi, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Cosma și Damian, Doctori fără arginți.

Până și în calendarul creștin-ortodox sunt menționați ca Făcători de minuni. Și asta pentru că, hărăziți cu darul vindecării, au înfăptuit lucruri mărețe încă din timpul vieții, dar și dincolo de moarte.

Sfinții Cosma și Damian, medici adevărați

Sfinţii Făcători de Minuni şi Doctori fără Arginţi Cosma şi Damian își au originea în Asia Mică. Au fost crescuți de mama lor, Teodota, o femeie evlavioasă, cu credință creștină. Tatăl lor a murit încă de când erau mici. Urmând exemplul mamei, Cosma și Damian au dat citire cărților sfinte și s-au dedicat credinței. Au ales să studieze mult, așa încât au ajuns medici și au primit harul vindecării trupurilor şi sufletelor bolnave prin puterea rugăciunii, atât ale oamenilor, cât și ale animalelor. Și făceau totul din dragoste pentru semeni și, mai ales, pentru Dumnezeu. Se spune că, gemeni fiind, ar fi avut puteri miraculoase, reușind să stăpânească mulţimile, să atragă sprijin divin. Fiindcă nu acceptau răsplată, au primit numele de Doctori fără de arginți. S-au stins din viață la scurtă vreme unul de celălalt și au fost îngropați împreună la Thereman, pe teriotirul Mesopotamiei. Iar sfinții au continuat să facă minuni. Lumea îi consideră și protectori ai sfinţeniei căsniciilor creştine, dătători de armonie în viaţa soţilor.

Pentru faptele lor, Cosma și Damian au fost trecuţi în rândul sfinţilor doctori, ca vindecători ai bolilor de ochi, de lingoare, răul copiilor, sperietură, boli dintre cele mai rele. Propovăduiau credinţa şi evlavia, sfinţenia şi milostenia drept leacuri tămăduitoare. Nu trebuie confundaţi cu Sfinţii Cosma şi Damian din Roma, prăznuiţi la 1 iulie, sau cu Sfinţii fără de Arginţi din Arabia, celebrați la 17 octombrie. În popor, data de 1 noiembrie este consacrată tămăduirii bolilor, sfinții fiind invocaţi în descântece de boli grele, inclusiv pentru epilepsie. Cei aflați în suferință ori apropiații lor merg la mânăstiri, aprind lumânări, împart colivă şi lasă pomelnice pentru sănătate.