Ortodoxe: Sfântul Dionisie Exiguul
Greco-catolice: Sf. cuv. Simeon Stilitul; Serbarea Psf. Născătoare din Miasine; Sf. m. Aitala; Sf. 40 femei m.; Sf. diac. Ammun; Sf. m. Calist, Evod, Ermoghen; Amintirea lui Isus Fiul lui Navi. Indictionul – Începutul anului nou bisericesc
Romano-catolice: Ss. Egidiu, abate; Iosua
Sfântul Dionisie Exiguul este cel care a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului, deci lui îi datorăm faptul că suntem în anii „după Hristos„. Astfel, anul 753 a.u.c. este acceptat ca an al Întrupării Domnului și punctul de la care începe era creștină. Chiar dacă în calculul propus de el întâlnim și o eroare, ideea în sine a fost cu adevărat revoluționară. Calendarul stabilit de el a fost adoptat în Italia în anul 527, mai târziu în Franța și în Anglia (Sinodul de la Whitby, 664), extinzându-se cu vremea în întreagă lume creștină, potrivit crestinortodox.ro.
Calificativul de „cel Mic” sau „Exiguus” și l-a luat el însuși ca gest de smerenie. S-a născut în jurul anului 470 în Scitia Mică și a intrat de tânăr în viață monahală. După finalizarea studiilor în una din școlile mănăstirești din Dobrogea, ajunge ca pelerin în Orient. Din cauza monofizismului este nevoit să meargă la Constantinopol și de aici la Roma. Va lucra sub ascultarea a zece papi, începând cu Atanasie al ÎI-lea (496-498) și încheind în timpul pontificatului lui Vigiliu (537-555).
Datorită traducerilor pe care le-a făcut din diverși scriitori și Părinți ai Bisericii creștine din Orient, cum au fost Chiril al Alexandriei, Grigorie de Nysa, etc, el a făcut cunoscută teologia răsăriteană în mediul latin. Al doilea mare merit care îi revine lui Dionisie cel Mic este cel referitor la activitatea de traducere în latină și de colecţionare a canoanelor bisericești, fixate la diferite sinoade sau concilii și care fuseseră redactate în limba greacă.
Cuviosul Dionisie Exiguul a trecut la cele veșnice în Italia, la Vivarium, pe la 545-550.
Sfinte Cuvioase Parinte Dionisie Exiguul, chip al smereniei adevarate, ascuns in visteria Bisericii celei Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostolica, cel ce ai dobandit intelepciunea Duhului Sfant si te-ai aratat vita bine roditoare din pamantul Dobrogei, aducand strugurii cuvintelor dumnezeiesti spre folosul de obste al credinciosilor, roaga-te Domnului sa ne invredniceasca a ne cunoaste si a ne indrepta greselile, sa ne daruiasca adevarata pocainta si ravna sfanta spre implinirea poruncilor Evangheliei Sale, ca sa ne impartasim fara de osanda cu Trupul si Sangele lui Hristos, spre sfintirea si mantuirea noastra.
Cel ce prin cuvintele tale ai pazit Biserica de eresurile care ii amenintau unitatea, pazeste-ne, Sfinte, de toate smintelile propovaduitorilor inselatori si de orice dezbinare si ura. Cel ce ai stralucit in cetatea Romei ca o faclie nestinsa a Adevarului si ai impartasit tuturor lumina cunostintei de Dumnezeu, lumineaza si sufletele noastre, ca sa ne facem vrednici a ajunge locuitori ai Imparatiei cerurilor.
Tu, ca un slujitor adevarat al Mantuitorului Iisus, ai inmultit cu intelepciune talantii primit de la Dumnezeu si te-ai facut povatuitor spre mantuire multor suflete care insetau de cunoasterea dreptei credinte si a dreptei faptuiri. Acum, fiind in lacasurile ceresti, adu-ti aminte si de noi, rugandu-te sa castigam dreapta socotinta, spre a ne pazi de toate inselaciunile lumii si a lucra cele placute lui Dumnezeu, spre a stinge focul ispitelor si a ramane curati de orice intinaciune, ca sa ne face partasi milei Sale celei bogate si sa mostenim Imparatia cereasca, slavind pe Tatal si pe Fiul si pe Duhul Sfant. Amin.