CALENDAR ORTODOX 10 AUGUST 2019. Mii de români îşi sărbătoresc sâmbătă onomastica

CALENDAR ORTODOX 10 AUGUST 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an.

09 aug. 2019, 07:45
CALENDAR ORTODOX 10 AUGUST 2019. Mii de români îşi sărbătoresc sâmbătă onomastica

Ortodoxe
Sf. Mc. Laurenţiu, arhidiaconul; Sf. Sfinţit Mc. Xist, episcopul Romei; Sf. Mc. Ipolit

Greco-catolice
Sf. arhid. m. Laurenţiu

Romano-catolice
Sf. Laurenţiu, diacon m.

Sfântul Mucenic Laurenţiu este pomenit în calendarul creştin ortodox la 10 august. A fost arhidiacon al episcopului Romei, Sixt.

Papa Sixt a fost prins, împreună cu clericii Bisericii din Roma, de prefectul cetăţii, Valerian, şi a fost închis alături de mulţi alţi creştini în temniţa poporului.

El şi alţi doi diaconi au fost duşi în faţa împăratului Deciu (249-251), persecutor al creştinilor. Împăratul a cerut Papei Sixt să se închine zeilor pentru a-şi proteja clerul şi pe ceilalţi creştini şi să-şi cruţe, prin abdicarea de la credinţa în Hristos, propria sa viaţă.

În timp ce Sixt era dus pe Via Appia, spre a i se tăia capul, Sfântul Laurenţiu i-a ieşit în cale şi i-a strigat: „Nu mă lăsa, Părinte Sfânt, pentru că am împărţit deja comorile pe care mi le-ai încredinţat”, căci la sfatul părintelui său, acesta a vândut vasele bisericii şi a împărţit banii săracilor.

Cei care l-au auzit au crezut că el este deţinătorul unui tezaur, din acest motiv a fost luat de soldaţi şi somat să-i dăruiască împăratului comorile de care vorbise.

Ca împăratul să cunoască despre ce comori era vorba, Sfântul Laurenţiu a cerut câteva zile pentru a aduna şchiopii, orbii şi bolnavii, neputincioşii şi pe toţi cei care primiseră ajutorul său, şi împreună cu aceştia a apărut în faţa împăratului.

Ruşinat şi mânios de această privelişte, împăratul a cerut în cel din urmă ca arhidiaconul să se închine idolilor. A refuzat şi astfel a fost închis în temniţă. Aici l-a vindecat de orbire pe un condamnat, Lucillus, pe care l-a botezat. Temnicerul Hippolytus, fiind martor la minune, a cerut şi a primit şi el botezul. Acesta din urmă s-a numărat în rând cu mucenicii, fiind omorât pentru credinţa în Hristos.

După mai multe chinuri, Sfântul Mucenic Laurenţiu a fost întins pe un grătar aşezat pe cărbuni aprinşi. Primind pătimirea focului, Lavrentie a stins focul cel necurat al idolatriei. În iconografie, el este reprezentat cu cădelniţa cu jar în mână, cădind şi înmiresmând Biserica lui Hristos. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)