Calendar ortodox 10 ianuarie 2022. Sfântul Antipa de la Calapodeşti. Rugăciunile către acest sfânt ajută tuturor acelora care suferă de boli cărora doctorii nu le-au găsit leac

În această zi, este prăznuit Sfântul Antipa de la Calapodeşti, mare făcător de minuni şi mare vindecător al bolilor cărora doctorii nu le găsesc leacul.

09 ian. 2022, 16:19
Calendar ortodox 10 ianuarie 2022. Sfântul Antipa de la Calapodeşti. Rugăciunile către acest sfânt ajută tuturor acelora care suferă de boli cărora doctorii nu le-au găsit leac

Sărbători religioase 10 ianuarie 2022

Ortodoxe: Sfântul Antipa de la Calapodeşti

Greco-catolice: Sf. Grigore de Nissa; Sf. cuv. pr. Marcian; Sf. ep. Domețian

Romano-catolice: Ss. Agaton, pp.; Grigore de Nyssa, ep.; Paul, primul pustnic

Calendar ortodox 10 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Antipa de la Calapodeşti

Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, din județul Bacău, potrivit crestinortodox.ro. S-a călugărit la vârsta de 20 de ani, la Mănăstirea Calapodeşti. După doi ani, a plecat la Muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu. Aici, a trăit timp de 15 ani îna spre nevoinţe, după care s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen. Aici a stat patru ani, iar în această perioada a fost călugărit cu numele de Antipa și hirotonit diacon.

În anul 1860, s-a reîntors în Moldova și a viețuit prin mănăstirile din apropierea Iașiului. Din anul 1865 se  nevoiește în Mănăstirea Varlaam, situată pe o insula din Lacul Ladoga. Iubind fericită liniște și înstrăinare, Cuviosul Antipa s-a așezat la această mănăstire în anul 1865, unde a trăit încă 17 ani. Sfaturile sale duhovniceşti au fost într-atât de preţuite încât a fost hirotonit preot.

Citeste si Condimentul care te apără de gripă şi răceală. Ţine colesterolul sub control şi face minuni în curele de slăbire

A ştiut că sfârşitul îi este aproape atunci când, în timpul unei rugăciuni, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului s-a ridicat cu zgomot în aer şi i s-a aşezat pe piept. În timp ce ucenicul sau îi citea Acatistul Maicii Domnului, Sfântul a trecut la cele veşnice la vârsta de 66 de ani, la 10 ianuarie 1882, fiind înmormântat în gropniţa Mănăstirii Varlaam.

Sfintele sale Moaște se află împărțite pe la mai multe sfinte locașuri: Mănăstirea Christiana, din București, la Biserica Rusă din București; Mănăstirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla „brațul drept” al acestuia; Mănăstirea Valaam, din Rusia, în Bisericuța Sfinților Serghie și Herman.

Calendar ortodox 10 ianuarie 2022. Rugăciune vindecătoare către Sfântul Antipa de la Calapodeşti

Povăţuitor preaînţelept al călugărilor şi înger pământesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Antipa, înfrânându-ţi trupul cu nepătimirea şi luminând inimile credincioşilor cu strălucirea virtuţilor tale. Pentru aceasta te-ai făcut locaş preacinstit al Sfântului Duh şi în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam. O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaţilor bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; şi acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povăţuiască pe calea îngerească.

Citeste si Preotul care a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza și Lenin din București a murit de COVID-19. Sorin Paul Grecu avea 61 de ani