Calendar ortodox 10 noiembrie 2022. Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cvart, grabnic ajutători la vreme de necaz. Rugăciunea care-ţi luminează mintea şi te ajută să iei cea mai bună decizie

Sfinţii Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast şi Cvart pe care îi prăznuim în această zi fac parte din cei şaptezeci de apostoli ai lui Hristos. Pentru că şi-au închinat întreaga viaţă Mântuitorului şi au îndurat chinuri inimaginabile, au fost binecuvântaţi cu darul facerii de minuni.

09 nov. 2022, 16:09
Calendar ortodox 10 noiembrie 2022. Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cvart, grabnic ajutători la vreme de necaz. Rugăciunea care-ţi luminează mintea şi te ajută să iei cea mai bună decizie

Sărbători religioase 10 noiembrie 2022

Ortodoxe: Sfinţii Apostoli din cei şaptezeci: Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast şi Cvart

Greco-catolice: Sf. ap. Sosipatru, Erast și cei împreună cu ei, din cei 70; Sf. m. Orest

Romano-catolice: Ss. Leon cel Mare, pp. înv.; Oreste, m.

Calendar ortodox 10 noiembrie 2022. Cine au fost Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cvart

Acești cinci sfinți apostoli au trăit în vremea împăratului roman Nero. Olimp și Rodion au suferit moarte martirică în vremea acestuia, Erast a fost iconom al bisericii din Ierusalim și episcop al Paneadei, iar Sosipatru – episcop la Iconiu, potrivit crestinortodox.ro. Cuart a fost episcop al cetății Beirutului, a botezat mulți elini și a pătimit îndelung pentru refuzul de a se închina zeilor păgâni.

Citeste si Fostul preot Daniel Balaş explică ce se întâmplă atunci când părinţii îşi blestemă copiii: „Dumnezeu n-o să-i schimbe traiectoria în viaţă copilului, dar în mintea lui se instalează nişte programe”

Tot în această zi facem și pomenirea Sfântului Mucenic Orest. Acesta a pătimit în vremea împăratului Dioclețian. A fost prins de guvernatorul Maximin și obligat să se lepede de Hristos. Pentru că a refuzat s-o facă, a fost bătut fără milă. Nici măcar o bucăţică din trupul lui nu a rămas neacoperită de răni. Mucenicul a suflat atunci asupra idolilor și toți au căzut și s-au făcut praf. Văzând aceasta, toți s-au speriat și au fugit, iar la scurt timp templul zeilor s-a cutremurat și a căzut.

Sfântul Mucenic Orest a fost ținut în temniță șapte zile fără mâncare și băutură, coastele i-au fost arse cu fierul, i s-au bătut cuie în călcâie și a fost târât de un cal sălbatic. Epuizat de toate aceste chinuri, Sfântul Orest a trecut la cele veșnice.

Calendar ortodox 10 noiembrie 2022. Rugăciune către Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cvart

Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Dreapta ta cea purtătoare de biruinţă, cu Dumnezeiască cuviinţă, întru tărie s-a preamărit. Că aceasta nemuritoare, ca o puternică a toate, pe potrivnici a zdrobit, israelitenilor prin adânc cale nouă făcându-le.

Fiind ucenici Dumnezeieşti ai Dumnezeului nostru, Care S-a Întrupat pentru milostivire, rugaţi-L pe El să dăruiască iertare de greşeli celor ce săvârşesc pomenirea voastră, fericiţilor.

Oglinzi ale lui Dumnezeu, arătătoare de lumină, încăpătoare darurilor Lui v-aţi arătat, fericiţilor, cu bună dare împărţind tuturor credincioşilor luminile cele de mântuire, văzătorilor de Dumnezeu Apostoli.

Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi. Amin

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu. Se spune în momentele în care sufletul îţi este împovărat şi nu mai vezi ieşirea din labirintul necazurilor