Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Sfinţii Daniil Stâlpnicul şi Luca Stâlpnicul, făcători de minuni, îţi luminează mintea şi te ajută să ieşi din necazuri

În această zi, îi prăznuim pe Sfinţii Daniil Stâlpnicul şi Luca Stâlpnicul, mari făcători de minuni. Rugăciunile înălţate către cei doi sfinţi îţi luminează mintea şi te ajută să iei cele mai bune decizii şi sunt mai puternice dacă sunt rostite în ziua praznicului.

10 dec. 2021, 21:43
Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Sfinţii Daniil Stâlpnicul şi Luca Stâlpnicul, făcători de minuni, îţi luminează mintea şi te ajută să ieşi din necazuri

Sărbători religioase 11 decembrie 2021

Ortodoxe: Sfinţii Daniil Stâlpnicul şi Luca Stâlpnicul

Greco-catolice: Sf. cuv. Daniel Stâlpnicul

Romano-catolice: Sf. Damasus I, pp.

Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Cine a fost Sfântul Daniil Stâlpnicul

Sfântul Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, într-o familie de creştini, potrivit crestinortodox.ro. Fiind singurul copil, părinţii I l-au dăruit lui Dumnezeu încă din perioada copilăriei. Sfântul Daniil a îmbrățișat viața monahală la vârstă de doisprezece ani cu binecuvântarea Sfântului Simeon Stâlpnicul.

El a plecat din mănăstire și s-a adăpostit, o vreme, într-un templu păgân părăsit de la țărmul Mării Negre. După o vreme, a urcat pe un stâlp pe care a rămas până la moartea sa, îndurând arșița, frigul, dar și atacurile demonilor. În jurul acelui stâlp s-a strâns un număr mare de ucenici dornici să primească povaţă de la sfânt.

Chiar împăratul Leon cel Mare a venit la stâlpul Sfântului Daniil fiind însoțit de oaspeți din străinătate, principi și aristocrați, cărora le-a arătat stâlpul şi le-a spus că aceasta este cea mai scumpă comoară a împărăției sale.

Sfântul Daniil și-a prorocit ziua morții. La ieșirea sufletului lui, ucenicii au văzut pe sfinții îngeri, proroci, apostoli și mucenici deasupra stâlpului pe care vieţuise cuviosul.

Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Cine a fost Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul

Sfântul Luca Stâlpnicul a trăit la Constantinopol în vremea împăratului Constantin Porfirogenetul (sec.X). A luptat ca soldat în rândurile armatei  bizantine într-un război contra bulgarilor, în care a fost martorul morții a mii de oameni. Din acest război, el a scăpat  nevătămat.

Văzând că Dumnezeu i-a purtat de grijă, s-a făcut monah și a urcat pe un stâlp de lângă Calcedon. S-a nevoit pe acel stâlp timp de patruzeci și cinci de ani, curățindu-și inima de toate gândurile și patimile sufletești și trupești.

Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Rugăciune către Sfântul Daniil Stâlpnicul

Stâlp al răbdării ai fost râv­nind strămoşilor, cuvioase: Dreptului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite; şi în trup viaţa celor fără de trup având, Sfinte Preacuvioase Daniil, părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufle­tele noastre.

Să cântăm Domnului, Cel Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit.

Vrând să laud cu cântări po­menirea ta, Fericite Daniil, trimite-mi din cer rază purtătoa­re de lumină. Ca un soare mare ai răsărit, părinte, marginilor lumii, lumi­nând adunările credincioşilor, cu făclia faptelor bune. Supunându-te, părinte, Legi­lor Stăpânului, ţi-ai ucis trupul cu înfrânarea şi l-ai supus pe el duhului.

Cu totul Om S-a arătat, ră­mânând şi după Întrupare ceea ce a fost, Domnul, Cel Ce S-a născut din tine Neschimbat, Născătoare de Dumnezeu. Amin