Ortodoxe: Sfânta împărăteasă Teodora
Greco-catolice: Sf. ep. m. Vlasie; [Prima apariție a Sfintei Fecioare la Lourdes]
Romano-catolice: Sf. Fc. Maria de la Lourdes *
Sfânta împărăteasa Teodora alături de împărăteasa Irina sunt cele care au stabilit în urmă sinoadelor cinstirea sfintelor icoane, scrie crestinortodox.ro. Împărăteasa Teodora s-a născut în jurul anilor 810-815 în orașul Elissa din Paflagonia (o regiune din nordul Asiei Mici), din părinți creștini. A mai avut doi frați și trei surori.
Este aleasă soție de împăratul Teofil (829-842) datorită răspunsului primit în urmă darului făcut de acesta. Împăratul dăruise un măr fiecărei dintre cele șapte fete alese de trimișii lui spre căsătoria sa. Chemate la palat a doua zi și întrebate ce au făcut cu mărul primit, cele șase au răpuns că l-au mâncat, în vreme ce Teodora a adus cu sine două mere, grăind: „Mărul cel dintâi, talantul pe care Dumnezeu l-a sădit în mine, ți-l înapoiez neatins: este fecioria mea. Cel de-al doilea, asemenea dinarilor, este fiul pe care ți-l voi dărui„.
Cei doi au avut șapte copii: cinci fete și doi băieți. Pentru că Teodora aducea cinstire sfintelor icoane, iar Teofil era împotriva cinstirii lor, apar neînțelegerile între ei.
Teofil va emite două edicte împotriva cinstitorilor sfintelor icoane, are aveau menirea de a distruge icoanele și de a-i pedepsi aspru pe iubitorii icoanelor. Moare pe 22 ianuarie 842. După moartea să, prigoană împotriva iubitorilor de icoane ia sfârșit. Pe tron ajunge Teodora, pentru că fiul ei, Mihail al III-lea, nu avea vârstă potrivită conducerii imperiului.
Dorind să restabilească cultul sfintelor icoane, Teodora a convocat un sinod în Palatul Kanikleion (sediul cancelariei imperiale) din Constantinopol. Este ales un nou patriarh de Constantinopol, Metodie. Acesta a alcătuit un document care cuprindea învățătura ortodoxă a Bisericii și condamnă toate ereziile și pe toți ereticii. Astfel, pe 11 martie 843, la Constantinopol, a fost restabilit cultul sfintelor icoane.
După ce fiul ei, Mihail, a luat tronul de unul singur, a surghiunit-o pe ea şi pe cele patru surori ale sale la Mănăstirea Gastrion din Constantinopol. Sfânta Teodora a trăit aici până la sfârşitul zilelor sale. Mai târziu, moaştele ei au fost aflate neputrezite şi s-au păstrat în Constantinopol vreme de şase veacuri. La trei ani după căderea Constantinopolului, în 1456, părintele Gheorghe Kaloheretis din Corfu a mutat în taină moaştele Sfântului Spiridon şi pe cele ale Sfintei Teodora Împărăteasa din Constantinopol în Corfu.
Astăzi, moaştele Sfintei Teodora Împărăteasa se găsesc în Catedrala Panaghia Spiliotissa din Corfu. Trupul Sfintei Împărătese era expus sub sticlă, înfășurat în porfiră împărătească și având mâinile descoperite.
Ca cea vrednică de darurile Lui Dumnezeu, și chip preasfânt de înțelepciune și credință luminat-ai prin a ta evlavie Biserica. Și ai arătat tuturor că Sfinții au cinstit sfintele icoane, prealăudată Teodora, podoaba ortodocșilor.