CALENDAR ORTODOX 11 IANUARIE 2020. Cruce neagră în calendar, mare păcat pentru cine nu ţine sărbătoarea

Oarecum în umbra marilor evenimente de început de an, data de 11 ianuarie este, totuși, trecută cu cruce neagră în calendar. Este ziua în care Biserica Ortodoxă îl pomenește cu fastul cuvenit pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, Începătorul vieții de obște. Este un prilej de sărbătoare și mare bucurie pentru bisericile care poartă hramul sfântului. În București, există un singur lăcaș de cult cu hramul „Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare', anume Biserica Spitalului „Sfântul Luca', unde se află și o părticică din moaștele sfântului.

10 ian. 2020, 18:45
CALENDAR ORTODOX 11 IANUARIE 2020. Cruce neagră în calendar, mare păcat pentru cine nu ţine sărbătoarea

Ortodoxe

Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieţii călugăreşti de obşte din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie

Greco-catolice
Sf. cuv. Teodosie cel Mare

Romano-catolice
Ss. Honorata, fc.; Teodosie, călug.

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este pomenit în calendarul creştin ortodox la 11 ianuarie.

S-a născut într-un sat din ţinutul Capadociei în secolul al V-lea, într-o familie creştină. Hotărând să-şi închine viaţa slujirii lui Dumnezeu şi-a părăsit familia în timpul împăratului Marcian (450-457) şi s-a decis să meargă la Ierusalim. În drum spre Ierusalim a trecut prin Antiohia, unde l-a întâlnit pe Sfântul Simeon Stâlpnicul care, deşi nu l-a văzut niciodată, l-a chemat pe nume şi îmbrăţişându-l i-a prorocit că are să fie multora povăţuitor spre mântuire.

Ajuns la Ierusalim a intrat într-o mănăstire unde trăia în mare asceză, pentru a se putea apropia de Dumnezeu. În timp s-a retras într-o peşteră apropiată de Betleem, fiind urmat treptat de numeroşi ucenici.

Datorită faptului că numărul celor care au venit să-şi închine viaţa lui Hristos, lăsându-se povăţuiţi de Sfântul Teodosie, a crescut peste măsură, în anul 465, acesta a întemeiat o mare mănăstire cenobitică (monahismul cenobitic, de chinovie sau de obşte, este o tradiţie monahală caracterizată prin viaţa în comun a călugărilor) între Mar Saba şi Betleem.

Rigurozitatea normelor de convieţuire în mănăstire precum şi priceperea cu care erau toate organizate au justificat numele ce i s-a dat Sfântului Teodosie: „începătorul vieţii călugăreşti de obşte”. A murit în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).