Calendar ortodox 11 septembrie 2023. Cine își serbează onomastica în această zi

Pe 11 septembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria, mare vindecătoare de boli ale trupului şi sufletului. Nu puțini sunt cei care au dat mărturie despre miracolele pe care Sfânta le-a făcut cu ei și despre vindecarea grabnică de care au avut parte după ce i s-au rugat cu mare nădejde.

10 sept. 2023, 17:56
Calendar ortodox 11 septembrie 2023. Cine își serbează onomastica în această zi

Sărbători religioase 11 septembrie 2023

Ortodoxe: Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria

Greco-catolice: Sâmbăta dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. Sf. cuv. Teodora din Alexandria

Romano-catolice: Ss. Prot şi Iacint, fraţi m.

Calendar ortodox 11 septembrie 2023. Cine a fost Sfânta Teodora din Alexandria

Pe când era căsătorită, Teodora și-a înșelat soțul. La scurt timp, a realizat greșeala pe care a făcut-o și a decis să intre în mânăstire, potrivit crestinortodox.ro. A ales, însă, o mănăstire de bărbaţi. Tânăra şi-a tăiat părul, a îmbrăcat haine bărbătești şi a intrat la mănăstirea Octodecatos, luându-și numele de Teodor.

A uimit obștea de monahi cu nevoințele, cu postul și lacrimile de pocăință. Dar un mare necaz s-a abătut asupra ei. O tânără de o moralitate îndoielnică l-a acuzat pe nedrept pe „Teodor” că a lăsat-o însărcinată. Monahul nu a încercat să se dezvinovăţească, ci a ales să părăsească lăcaşul de cult. Sfânta a petrecut șapte ani într-o pădure pustie, crescând copilul acelei femei.

Citeste si Rugăciunea Maicii Tereza pentru îndeplinirea dorinţelor. Secretul fericirii, dezvăluit de sfânta călugăriţă

În tot acest timp, a biruit prin rugăciune toate ispitele. După șapte ani, starețul mănăstirii l-a primit înapoi în mănăstire pe monahul „Teodor”. După doi ani el a decedat și abia atunci toți frații au văzut că el era de fapt femeie.

Un înger al Domnului i-a descoperit atunci egumenului taina despre Sfânta Teodora. Soțul Sfintei, după înmormântarea acesteia, a ales să viețuiască în chilia soției lui până la moarte.

Calendar ortodox 11 septembrie 2023. Rugăciune făcătoare de minuni către Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău.

Cu sihăstrie ţi-ai luminat sfinţita ta podoabă şi te-ai adus ca un prinos lui Dumnezeu Celui Ce S-a Întrupat, Sfântă Teodora de Dumnezeu insuflată; şi luând de la Dânsul dar de tămăduiri, goneşti negura bolilor, fericită şi te rogi ca să ne mântuim toţi cei ce te lăudăm pe tine. Amin.