Calendar ortodox 12 martie 2023. Sfântul Teofan Mărturisitorul, mare tămăduitor şi făcător de minuni, vindecă tulburările psihice

Anual, pe 12 martie, este prăznuit Sfântul Teofan Mărturisitorul, mare făcător de minuni. Acesta avea darul de a vindeca bolile, mai cu seamă tulburările psihice, și a continuat să o facă și după trecerea la cele veșnice.

11 mart. 2023, 18:34
Calendar ortodox 12 martie 2023. Sfântul Teofan Mărturisitorul, mare tămăduitor şi făcător de minuni, vindecă tulburările psihice
Sfantul Teofan Mărturisitorul. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 12 martie 2023

Ortodoxe: Sfântul Teofan Mărturisitorul

Greco-catolice: Sf. cuv. Teofan; Sf. papă Grigore Dialogul. Harți lactate

Romano-catolice: Ss. Inocenţiu I, pp.; Alois Orione, pr.; Maximilian, m.

Calendar ortodox 12 martie 2023. Sfântul Teofan Mărturisitorul, făcător de minuni

Sfântul Teofan Mărturisitorul s-a născut în ziua de Bobotează. Tatăl său a murit pe când Teofan avea trei ani. La vârsta de 12 ani, Teofan a fost logodit cu fiica unui senator, potrivit crestinortodox.ro. După moartea socrului său, tânărul decide, împreună cu soţia lui, să-şi împartă averea săracilor şi să intre la mănăstire.

Acesta se călugăreşte la Mănăstirea Polihroniu din ținutul Sigrana, unde, timp de șase ani, copiază diferite lucrări. Ajunge în insula Calonim, unde va ridica o mănăstire și apoi va reveni în Muntele Sigrianei.

Participa la al VII-lea sinod ecumenic (de la Niceea, din anul 787) unde luptă împotriva celor care respingeau cinstirea sfintelor icoane. Dumnezeu i-a dăruit Sfântului Teofan harul facerii de minuni, astfel că vindeca toate bolile și mai cu seama toate formele de nebunie.

Împăratul Leon Armeanul l-a surghiunit în insula Samotrace. După sosirea în această insulă, Sfântul Teofan a mai trăit douăzeci și trei de zile.

Calendar ortodox 12 martie 2023. Rugăciune către Sfântul Teofan Mărturisitorul pentru vindecarea tulburărilor psihice

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Teofan, părintele nostru.

Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre!

Îndrumă spre toată fapta bună viaţa mea, cuvioase, nete­zind cărarea înfrânării cu ru­găciunile tale, părinte; pe care mă învredniceşte cu tărie, feri­cite, bine a merge.

Dorind după dragostea lui Iisus, ai alungat desfătările şi tulburările vieţii şi călugărindu-te, ca un înger ceresc ai vieţuit pe pământ, dar de minuni izvorând, preacuvioase.

Pentru aceasta, acum, la pomenirea ta cea sfântă şi purtătoare de lumină, cu credinţă te lăudăm pe tine şi cu glas strigăm ţie: purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Preacuvioase Părinte Teofan roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli și protecție divină familiei să dăruiască celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta. Amin!