Calendar ortodox 13 aprilie 2023. Joia Mare, denia celor 12 Evanghelii. Cea mai puternică rugăciune care se rosteşte în Joia Mare

Joia Mare, cunoscută în popor şi sub denumirile de Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimărița, este ziua în care, în bisericile din toată ţara, preoţii citesc Denia celor 12 Evanghelii.

12 apr. 2023, 16:28
Calendar ortodox 13 aprilie 2023. Joia Mare, denia celor 12 Evanghelii. Cea mai puternică rugăciune care se rosteşte în Joia Mare

În Denia celor 12 Evanghelii, ne sunt amintite patru momente grele din existenţa Mântuitorului: spălarea picioarelor apostolilor, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea şi răstignirea lui Iisus.

Sărbători religioase 13 aprilie 2023

Ortodoxe: Denia celor 12 Evanghelii; Sfântul Mucenic Artemon

Greco-catolice: Sfânta și Marea Joi (Cina cea de taină și spălarea picioarelor). Sf. papă Martin. Cele 12 Evanghelii ale Pătimirilor Domnului

Romano-catolice: Sf. Martin I, pp. m. UP

Calendar ortodox 13 aprilie 2023. Denia celor 12 Evanghelii

În Joia din Săptămâna Patimilor, în biserici se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii, care rămâne în mijlocul bisericii până vineri, când este readusă în Sfântul Altar, scrie crestinortodox.ro

În Joia din Săptămâna Sfintelor Patimi prăznuim spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină în cadrul căreia Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul Patimilor prin vânzarea Domnului.

Citeste si Denii 2023. La ce oră încep slujbele din Săptămâna Patimilor

Spălarea picioarelor ucenicilor

În amintirea spălării picioarelor Apostolilor de către Hristos, există obiceiul ca în Joia din Săptămâna Patimilor, în unele mănăstiri, starețul să spele picioarele a doisprezece din viețuitorii mănăstirii pe care o conduce.

Spălarea picioarelor ucenicilor este o invitație la smerenie, slujire, dăruire pentru ceilalți până la jertfă.

Cină cea de Taină și instituirea Sfintei Euharistii

În cadrul Cinei de Taină a fost instituită Sfânta Euharistie. Cină cea de Taină a avut loc după spălarea picioarelor de către Mântuitorul Iisus Hristos.

La această Cină, Mântuitorul Se dăruiește pe Sine sub chipul pâinii și al vinului. S-a dăruit și continuă să Se dăruiască în cadrul fiecărei Liturghii.

Rugăciunea din grădina Ghetsimani

După Cină, Hristos merge împreună cu ucenicii Săi în grădina Ghetsimani. Se roagă înainte de Patimile Sale pentru Sine, pentru Apostoli și pentru toți credincioșii: „Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, că și Fiul să Te preaslaveasca, precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, că să dea viață veșnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui… Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat că să fie una precum suntem și Noi… Dar nu numai pentru ei Mă rog, ci și pentru cei ce prin cuvântul lor vor crede în Mine, că toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Ține, așa și aceștia în Noi să fie una, că lumea să creadă că Tu M-ai trimis„.

Tot în Joia Mare ne aducem aminte și de vânzarea Domnului, pomenită și la Denia din Sfânta și Marea Miercuri. Iuda este pus în oglindă cu femeia păcătoasă. Aceasta, deși era o prostituată, datorită pocăinței și iubirii Sale față de Hristos se mântuiește. În vreme ce Iuda, lipsit de pocăință, ajunge trădător.

Cea mai puternică rugăciune pentru Joia Mare. Aduce alinare sufletelor zbuciumate

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.

Citeste si Părintele Constantin Necula descifrează simbolistica Săptămânii Patimilor: „Prăznuim rana de omenie care ne caracterizează. Când prindem oamenii cu spatele la zid, îi executăm”

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele.

Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin