Calendar ortodox 13 ianuarie 2024. Cruce neagră. Sfinții Ermil și Stratonic, făcători de minuni. Rugăciune puternică pentru vindecare și întărire în fața suferințelor

Sfinții Martiri Ermil și Stratonic, pe care îi prăznuim anual pe 13 ianuarie, sunt mari făcători de minuni. Pentru că au refuzat să renunțe la credința în Hristos, ei au fost supuși la chinuri inimaginabile, iar pentru asta Dumnezeu i-a binecuvântat cu darul facerii de minuni.

12 ian. 2024, 16:02
Calendar ortodox 13 ianuarie 2024. Cruce neagră. Sfinții Ermil și Stratonic, făcători de minuni. Rugăciune puternică pentru vindecare și întărire în fața suferințelor

Sărbători religioase 13 ianuarie 2024

Ortodoxe: Sfinții Ermil și Stratonic

Greco-catolice: Sf. m. Ermil și Stratonic

Romano-catolice: Sf. Ilarie, ep. înv.

Calendar ortodox 13 ianuarie 2024. Cine au fost Sfinții Ermil și Stratonic

Sfinții Ermil și Stratonic au trăit în ținutul Iliricului și al Dunării de Mijloc, în timpul persecuțiilor împotriva creştinilor din vremea împăratului Licinius (230-325), scrie crestinortodox.ro. Pentru că a refuzat cu obstinație să se închine idolilor, diaconul Ermil a fost chemat de împărat să dea socoteală. Acesta i-a mărturisit că Îi slujește numai lui Dumnezeu. Drept pedeapsă, împăratul a poruncit să fie bătut cu un bici de metal și întemnițat.

După trei zile de stat în temniță, a fost întrebat din nou dacă nu s-a răzgândit şi dacă nu consmite să renunţe la credinţa în Hristos. Dar Ermil dă în continuare același răspuns, iar chinurile continuă. Pântecdele i-a fost sfâșiat cu unghii de fier, dar sfântul a continuat să se roage lui Dumnezeu și nu a crâcnit. În urma acestor chinuri, temnicerul a simțit prin Duhul Sfânt durerea lui Ermil și a avut grijă de rănile acestuia.

Însă este văzut de un ostaș și pârât împăratului că se ocupă de vindecarea lui Ermil. Împăratul, văzând că cei doi nu leapădă credința în Hristos, a poruncit să fie omorâți.

Calendar ortodox 13 ianuarie 2024. Rugăciunea Mucenicilor Ermil și Stratonic pentru vindecare și miracole

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cinstiţi întocmai ca nişte stele Dumnezeiesc strălucitoare v-aţi arătat pe cerul Bisericii, înţelepţilor, luminându-ne pe noi cu Străluciri Dumne­zeieşti, mucenicilor.

Aprinzându-vă cu Focul Duhului, v-aţi arătat ca nişte cărbuni înţelegători, pururea lăudaţilor şi aţi stins văpaia idolilor, cu apele sângiurilor voastre.

Spălându-vă cu apele lui Hristos, Cel Ce a înecat în Iordan nelegiuirea noastră, aţi uscat râurile necredinţei, mucenicilor.

Opreşte curgerile păcatelor mele, Ceea ce ai veştejit stricăciunea morţii, cu naşterea ta. Şi-mi dă umilinţă, Născătoare de Dumnezeu, Preacurată.