Calendar ortodox 13 noiembrie 2022. Mare sărbătoare. Sfântul Ioan Gură de Aur, făcător de minuni. Cum să i te rogi ca să te întărească la necaz

Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai mari sfinţi ai creştinătăţii, grabnic ajutător al celor bolnavi și apărător al celor necăjiți, este prăznuit anual pe 13 noiembrie. Nicio rugăciune care îi este adresată cu credinţă nu rămâne fără răspuns.

12 nov. 2022, 16:43
Calendar ortodox 13 noiembrie 2022. Mare sărbătoare. Sfântul Ioan Gură de Aur, făcător de minuni. Cum să i te rogi ca să te întărească la necaz

Sărbători religioase 13 noiembrie 2022

Ortodoxe: Sfântul Ioan Gură de Aur

Greco-catolice: Sf. aep. Ioan Gură de Aur al Constantinopolului

Romano-catolice: Sf. Augustina (Livia), călug.

Calendar ortodox 13 noiembrie 2022. Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia. Nu se cunoaşte anul naşterii, dar se presupune că undeva între anii 344 și 354. A fost botezat la vârsta de 20 de ani, scrie crestinortodox.ro. După moartea patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh.

Din această funcție, Ioan reformează cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere. Patriarhul suprimă luxul reședinței episcopale, introducând traiul modest. Criticile sale îndreptate împotriva corupției i-au adus mulți dușmani. Unul dintre cei mai aprigi dușamni ai săi a fost Teofil de Alexandria.

Animozitățile sunt intensificate după ce Ioan Gură de Aur îi primește pe Frații Lungi, alungați din Egipt de patriarhul Teofil. Frații Lungi îi adresaseră lui Ioan o plângere împotriva lui Teofil, dar acesta a ignorat-o. Împărăteasa Eudoxia îl convoacă pe Ioan într-un sinod pentru a-i da șansa să se dezvinovățească de acuzele aduse, însă Ioan nu se prezintă la sinod.

Ioan este trimis în exil în Bitinia, ulterior este rechemat în scaun. După revenire, Sfântul Ioan critică din nou dezmățul din jurul unei statui de argint ce o înfățișa pe Eudoxia. Din porunca împărătesei, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun și surghiunit. Nu rezistă, însă, călătoriei și  trece la cele veșnice pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont.

Moaștele sale au fost aduse la Constantinopol și așezate în Biserica Sfinților Apostoli în 438. În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaștele Sfântului Ioan au fost depuse în catedrala Sfântul Petru din Roma. După 800 de ani, Biserica Romano Catolică a înapoiat moaștele Bisericii Ortodoxe.

În anul 1997, Biserica Ortodoxă Română a primit o părticică din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, care se află în prezent la Catedrala Mântuirii Neamului.

Citeste si Fostul preot Daniel Balaş desfiinţează parastasele: „Doar fală şi mândrie, nu ajută decât la şmecherie”. Care sunt singurele două lucruri care ajută cu adevărat sufletele celor răposaţi

Calendar ortodox 13 noiembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

O, luminătorule a toată lumea, preabunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.

Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dăruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înălțimea gândului smerit, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu. Se spune în momentele în care sufletul îţi este împovărat şi nu mai vezi ieşirea din labirintul necazurilor