Calendar ortodox 14 ianuarie 2021. Sfânta Nina, ocrotitoarea femeilor. Orice necaz ai avea, roagă-te sfintei, iar ea îţi arată rezolvarea

În această zi este prăznuită Sfânta Cuvioasă Nina, despre care se zice că este protectoarea femeilor. Orice necaz ai avea, roagă-te sfintei în această zi, iar ea îţi va arăta rezolvarea.

14 ian. 2021, 00:04
Calendar ortodox 14 ianuarie 2021. Sfânta Nina, ocrotitoarea femeilor. Orice necaz ai avea, roagă-te sfintei, iar ea îţi arată rezolvarea
Sfânta Nina. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 14 ianuarie 2021

Ortodoxe: Sfânta Cuvioasă Nina

Greco-catolice: Sf. cuv. m. din Sinai și Rait

Romano-catolice: Ss. Felix de Nola, pr. m.; Ioan-Anton Farina, ep.

Calendar ortodox 14 ianuarie 2021. Cine a fost Sfânta Nina

Sfânta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia, potrivit crestinortodox.ro. Era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. La împlinirea vârstei de 12 ani, ajunge în grija stareței Niofora, pentru că tatăl ei devine pustinc, iar mama sa ia decizia să-și petreacă viața îngrijindu-se de săraci și de cei în suferință. Cu binecuvântarea episcopului Iuvenalie, pleacă din Ierusalim către Armenia. În anul 315 ajunge în Mtskheta, locul în care, potrivit celor mărturisite de stareța Niofora, s-ar afla „Cămașa lui Hristos“.

Nina a început să se roage Preasfintei Născătoare de Dumnezeu să o învrednicească să se închine sfântului veșmânt. Preasfânta Născătoare i-a ascultat rugăciunile și, arătându-i-se în vis, i-a pus în mână o cruce pentru a o apăra de vrășmași și i-a poruncit să meargă în Georgia să predice Evanghelia și să găsească sfânta cămașă. Când s-a trezit, Sfânta Nina a văzut că ținea în mână, cu adevărat, acea cruce. Această cruce se află până astăzi Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Sion.

Cu ajutorul acestei Sfinte Cruci, Sfânta Nina a predicat Evanghelia și a aflat, de asemenea, cămașa cea fără cusătură.

Sfânta a săvârșit numeroase minuni: convertește la creștinism pe conducătorul sinagogii din Abiatar, revarsă darurile Sfântului Duh asupra soției împăratului Miran, care era demonizată, îi redă vederea împăratului Mirian. Cea din urmă minune va face ca împaratul Mirian să renunțe la a se mai închina la idoli și să-l primească, pentru creștinarea Iviriei, pe Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei.

Sfânta Nina a trecut la cele veșnice pe dată de 14 ianuarie 338. A fost depusă în raclă la Mănăstirea Bodbe din Kakheti, mormântul acesteia devenind un vestit loc de pelerinaj. De asemenea, crucea Sfintei Nina, făcută din crengi de viţă-de-vie şi prinsă cu părul sfintei, a devenit simbolul creştinătăţii georgiene.

Calendar ortodox 14 ianuarie 2021. Rugăciune către Sfânta Nina

O, atotlăudată și preaminunată Nina, cea întocmai cu Apostolii, mare podoabă a Bisericii dreptmăritoare și laudă cinstită a poporului ivirean, cea care întreaga țară georgiană cu învățătura dumnezeiască a Evangheliei ai luminat; cu faptele apostolești ai învins vrăjmașul mântuirii noastre, cu munca și rugăciunile ai sădit aici grădina lui Hristos, care a dat roade multe.

Prăznuind sfântă amintirea ta, ne înfățișăm cinstitului tău chip și cu evlavie sărutăm atotlăudatul dar dat ție de Maica Domnului – Crucea de minuni făcătoare, pe care ai înfășurat-o cu părul tău prețios, și te rugăm cu umilință ca pe o veșnică ocrotitoare a noastră: de toate relele și scârbele păzește-ne, pe dușmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos și pe potrivnicii evlaviei înțelepțe ște-i, turma ta ocrotește-o și roagă-L pe Atotbunul Dumnezeu și Mântuitorul nostru, în fața Căruia te afli, pace țării noastre să dăruiască, oamenilor viață îndelungată și spor în tot lucrul bun și mijlocește pentru noi să ne primească în Împărăția Sa cerească, unde toți sfinții laudă Preasfânt numele Lui, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


loading...