Calendar ortodox 14 iulie 2025. Cine a fost Sfântul Nicodim Aghioritul
Sfântul Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749 în orașul Naxos, situat în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee, conform informațiilor de pe crestinortodox.ro. La vârsta de 16 ani a fost trimis la Smirna pentru a studia sub îndrumarea dascălului Ierotei, unde a învățat latină și franceză și s-a familiarizat cu operele Sfinților Părinți, aghiografia și canoanele sfinte, potrivit creștin ortodox.ro.
La 26 de ani, după mai multe vizite în Sfântul Munte, a decis să devină monah, alăturându-se Mănăstirii Dionisiu. După doi ani de ascultare, a fost hirotonit rasofor cu numele de Nicodim. A hotărât să se dedice rugăciunii și, astfel, a părăsit Mănăstirea Dionisiu pentru a trăi într-o chilie lângă Haries. Își propusese inițial să se alăture obștii Cuviosului Paisie Velicikovski, dar din cauza unei furtuni nu a reușit să ajungă în Moldova. A interpretat această întâmplare ca pe un semn divin și s-a mutat într-o chilie în zona pustie dintre Karies și Mănăstirea Pantocrator, unde a copiat numeroase manuscrise. Ulterior s-a retras pe o insulă aproape nelocuită în apropierea insulei Eubeea.
La solicitarea vărului său, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfântul Nicodim a scris „Manualul sfaturilor bune” sau „Paza celor cinci simțiri”, care învață metode de eliberare a minții de atracțiile plăcerilor simțurilor. După aceasta, s-a întors în Sfântul Munte, unde i s-a încredințat traducerea și editarea operelor complete ale Sfântului Simeon Noul Teolog. De asemenea, a redactat un „Îndreptar de spovedanie” utilizat în mod frecvent în Biserica Greacă contemporană. La propunerea ieromonahului Agapie din Peloponez, a tradus o antologie a Sfintelor Canoane, finalizând această operă după doi ani de muncă, pe care a denumit-o „Pidalion”. Sfântul Nicodim a trecut la cele veșnice la 14 iulie 1809.
Pentru răbdare
”O, Dumnezeul meu, când se va înarma inima mea cu arma răbdării? Când voi trece prin ispită fără a-mi tulbura inima, ca să dau bucurie Dumnezeului meu? O, iubitele mele suferinți ce mă faceți asemenea Domnului meu Iisus, Cel ce a pătimit pentru mine! O, Iisuse, singura viață a sufletului meu! Ajunge-voi oare a odihni între mii de suferințe pentru mărirea Ta? Voi fi fericit, dacă în mijlocul focului necazurilor mă voi aprinde de dorința de a suferi chinuri mai mari! Amin”
Pentru neamul Românesc
”O, Sfinte Preacuvioase Părinte Nicodime, care mult doreai odinioară ca să mergi la noi în tară și să petreci în obștea cuviosului Paisie de la Neamț, adu-ți aminte astăzi de scumpa noastră tară, cercetez-o cu duhul dintre înălțime! Fiii duhovnicești ai cuviosului Paisie nu mai au loc azi în Remania, întreaga tară s-a prefăcut într-o obște care luptă cu Dumnezeu și aleargă către rău! Tu, care ești neîntrecut la sfătuire și prea dulce la vorbire, vorbește și acum tainic, la inima păstorilor duhovnicești ca să nu mai facă tovărășie cu stăpânirea întunericului, să nu mai facă slujnica pe „Mireasa lui Hristos”, care este Biserica. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului, alături de Îngerii păzitori și de Sfinții toți. Amin”.