Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Cine îşi aniversează onomastica în această zi. Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului

În această zi, este prăznuit Sf Apostol Filip, grabnic ajutător al celor aflaţi în suferinţă. Mii de români poartă numele acestui sfânt. Tot azi se lasă sec pentru Postul Crăciunului.

13 nov. 2022, 16:08
Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Cine îşi aniversează onomastica în această zi. Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului

Sărbători religioase 14 noiembrie 2022

Ortodoxe: Sf Apostol Filip; Lăsatul secului pentru postul Crăciunului

Greco-catolice: Sf. ap. Filip

Romano-catolice: Sf. Ştefan-Teodor, ep. m.; Fer. Serapion, călug. m.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Cine a fost Sfântul Apostol Filip

Sfântul Apostol Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de Hristos. După Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină în Asia. Acest apostol poate fi așezat lângă Sf. Ap. Andrei ca misionari pe pământ românesc și, de aceea, pentru noi românii ziua aceasta este una la fel de importantă ca și aceea dedicată Sf. Ap. Andrei, potrivit crestinortodox.ro

Sfântul Filip a trecut la cele veşnice în cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici, fiind răstignit cu capul în jos.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Apostol Filip, grabnic ajutător al celor aflaţi în mare suferinţă

Nor purtător de ploaie duhovnicească, cu adevărat te-ai arătat celor de pe pământ. Adăpând inimile celor de pe pământ, ca pe o ţarină în taină. Că înconjurând cu cuvântul, ai adăpat marginile. Și ca nişte ploi verşi miruri din sicriu. Pentru aceasta, suflând în inimile cele credincioase, mireasma Duhului ai adunat într-însele, Sfinte Apostole Filip. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta. Ca o lumină ai fost trimis în chip de săgeată, Apostole, cu luminoase raze luminând pe cei ce cu credinţă strigă: Binecuvântat eşti Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri.

Citeste si POSTUL CRĂCIUNULUI 2022. Ce trebuie să facă toţi creştinii până pe 25 decembrie. Când nu se spală, când nu se calcă şi când e dezlegare la băutură

Acum învrednicindu-te de Slava Cea Negrăită şi de Lumina Cea Neînserată, unde este veselia cea nespusă, unde este bucuria cea neîncetată, în biserica celor întâi-născuţi, unde sunt locaşurile drepţilor, roagă-te pentru toţi creştinii, Sinte Apostole Filip, Preaînţelepte.

Izgonitor de demoni arătându-te şi luminător celor din întuneric văzându-te, ai arătat pe Soarele care a strălucit din Fecioară. Şi capiştile idoleşti sfărâmând, ai ridicat Biserici, fericite, spre Slava Dumnezeului nostru. Pentru aceasta pe tine te cinstim şi Dumnezeiască pomenirea ta strălucit o prăznuim şi cu un glas strigăm către tine, Sfinte Apostole Filip: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Cu toată dragostea te-ai Alăturat de Cuvântul lui Dumnezeu, Cel Ce S-a Întrupat, Apostole, ucenic Lui făcându-te şi Dumnezeiască slugă şi de Taine grăitor. Pentru aceasta de Dânsul fiind trimis la păgâni, ai propovăduit venirea Lui, strigând: pe Domnul lăudaţi-L lucrurile şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Cu toţi cinstiţii Apostoli şi cu proorocii şi cu purtătorii de chinuri, Sfinte Filip, cu cuvioşii, cu ierarhii şi cu drepţii, cu Născătoarea de Dumnezeu roagă-te, să dăruiască dezlegare de greşeli şi curăţire de multe păcate, celor ce cu credinţă săvârşesc de lumină purtătoare şi Dumnezeiască pomenirea ta.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Ce trebuie să ştii despre Lăsatul secului

Anual, în ziua de 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului. Dacă, însă, această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post durează până pe 24 decembrie inclusiv.

Citeste si Daniel Balaş, despre Postul Crăciunului: „Acea perioadă când toți ne sclifosim să fim mai buni”

Din Tipicul cel Mare al Sfântului Sava aflăm care sunt dezlegările la peşte în acest post: „În Postul Sfinților Apostoli și în cel al Nașterii Domnului Hristos, marți și joi nu mâncăm peşte, ci numai untdelemn și vin, iar luni, miercuri și vineri nu mâncăm nici untdelemn și nici vin, ci postim până la ceasul al nouălea și mâncăm în acele zile numai mâncare uscată.

Sâmbetele și duminicile mâncăm peşte, iar dacă se întâmplă să cadă un Sfânt marți sau joi, se întâmplă să fie un Sfânt care să aibă Doxologie mare, atunci mâncăm peşte. Și dacă se va întâmplă luni, de asemeni mâncăm peşte. Iar dacă se va întâmplă miercuri sau vineri, dezlegăm numai la untdelemn și la vin și mâncăm o singură dată în zi. Iar dacă s-ar întâmpla miercuri sau vineri să cadă un Sfânt care are Priveghere, dezlegăm la untdelemn, la vin și la peşte. Și dacă se va întâmplă Pomenirea Sfântului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni dezlegăm la untdelemn, vin și peste„, potrivit crestinortodox.ro.