Calendar ortodox 15 iunie 2021. Sfântul Proroc Amos. Rugăciune pentru luminarea minţii şi luarea celor mai bune decizii

În această zi, este prăznuit Sfântul Proroc Amos, făcător de minuni şi prezicător. Roagă-te, azi, acestui sfânt pentru luminarea minţii şi luarea celor mai bune decizii.

14 iun. 2021, 12:38
Calendar ortodox 15 iunie 2021. Sfântul Proroc Amos. Rugăciune pentru luminarea minţii şi luarea celor mai bune decizii
Calendar ortodox 15 iunie 2022. Sfântul Proroc Amos. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 15 iunie 2021

Ortodoxe: Sfântul Proroc Amos

Greco-catolice: Sf. pf. Amos; Sf. Ieronim

Romano-catolice: Ss. Amos, profet; Abraham, călug.

Calendar ortodox 15 iunie 2021. Cine a fost Sfântul Proroc Amos

Sfântul Proroc Amos s-a născut în satul Tecoa de lângă Betleem și a trăit în secolul al VIII lea i.Hr, potrivit crestinortodox.ro. Numele său înseamnă, în limba ebraică, „povară”, „sarcină”.

A păzit turmele de porci ale unui om bogat din Ierusalim până când a fost ales proroc. Începutul prorocirii lui a fost pe vremea împăratului Iudeei Ozia, cel din Ierusalim, și în vremea împăratului lui Israel Ieroboam, cel din Samaria.

Citeste si ÎPS Teodosie șochează din nou: La ortodocşi lumina vine, la catolici nu. Părintele Francisc Doboș reacționează: Cum să nu-l iubești!

Amos l-a certat pe regele Ozia și pe preoții lui păgâni pentru că se închină idolilor și a întors poporul de la închinarea la vițeii de aur. De asemenea, îi prevesteşte lui Amaziah, căpetenia preoților păgâni, că asirienii îi vor ucide fiii și pe regele lui Israel.

A fost lovit cu toiagul în frunte de fiul preotului idolesc şi îşi dă duhul în satul Tecoa.

Calendar ortodox 15 iunie 2021. Rugăciune către Sfântul Proroc Amos

A proorocului Tău Amos pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Curăţindu-ţi prin Duhul inima cea strălucitoare de lumină, Mărite Proorocule Amos, ai primit de sus harul proorociei şi la margini cu mare glas ai strigat: Acesta este Dumnezeul nostru şi nu se va adăuga altul către Dânsul.

Dumnezeiesc organ al Mângâietorului te-ai arătat, povestind prin darurile Lui, cugetătorule de Dumnezeu, ca să arăţi vădirea lucrurilor celor nevădite şi luminezi pe cei ce cu credinţă aleargă către tine, mărite, Proorocule Amos Fericite, cerând de la Hristos Dumnezeu, să ne dăruiască nouă mare milă. Amin!

Citeste si IPS Teodosie, încă o declaraţie controversată: În această pandemie s-a indus o frică exagerată. Puterea Bisericii este veșnică