Calendar ortodox 17 decembrie 2020. Sfântul Proroc Daniel, ocrotitor al tinerilor, al tuturor celor aflați în primejdii şi al celor aflaţi în străinătate 

Calendar ortodox 17 decembrie 2020. În această zi, este prăznuit Sfântul Proroc Daniel, ocrotitor al tinerilor, al tuturor celor aflați în primejdii şi al celor aflaţi în străinătate.

17 dec. 2020, 00:33
Calendar ortodox 17 decembrie 2020. Sfântul Proroc Daniel, ocrotitor al tinerilor, al tuturor celor aflați în primejdii şi al celor aflaţi în străinătate 

Sărbători religioase 17 decembrie 2020

Ortodoxe: Sfântul Proroc Daniel

Greco-catolice: Sf. pf. Daniel; Sf. Anania, Azaria și Misael

Romano-catolice: Sf. Cristofor, călug.

Calendar ortodox 17 decembrie 2020. Cine a fost Sfântul Proroc Daniel

Prorocul Daniel a trăit cu 460 de ani înainte de Hristos, scrie crestinortodox.ro. Când Ierusalimul a fost cucerit de împăratul babilonean Nabucodonosor, Daniel și tinerii Anania, Azaria și Misail au fost luați robi. Datorită înțelepciunii sale, Daniel este chemat de către Nabucodonosor la palatul său, împreună cu cei trei tineri. Refuză să se hrănească din bucatele împăratului și îi spune acestuia că, printr-o altă hrană (doar semințe și apă), se pot arată mai frumoși la chip decât cei ce se hrăneau din masa împăratului. A tâlcuit visele lui Nabucodonosor, vise pe care niciun vrăjitor de la palatul acestuia nu a reușit să le explice.

Pentru că nu s-au închinat unei statui a împăratului, cei trei tineri au fost aruncați într-un cuptor încins. Datorită credinței lor, Dumnezeu preface focul în rouă. Motivul pentru care nu a fost aruncat și Daniel a fost acela că el primise numele Baltazar de la Asfanez, conducătorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor, iar la babilonieni numele acesta era de o mare cinste, căci era nume de dumnezeu.

Citeste si Un preot a murit în timpul Sfintei Liturghii

Refuză să se închine idolilor și este aruncat într-o gropa cu lei, în vremea împăratului Darie, din care va ieși nevătămat. În urma acestei minuni, împăratul Darie a scris la toate popoarele: „Pacea voastră să se înmulțească. De mine s-a dat această porunca în tot pământul împărăției mele, că fiecare să se cutremure și să se teamă de Dumnezeul lui Daniil, pentru că Acela este Dumnezeul cel viu, Care este în veci și împărăția Lui nu se va strică și stăpânirea Lui îndelung stăpânește, sprijineste și izbăvește. Apoi face semne și minuni în cer și pe pământ, căci a izbăvit pe Daniel din gurile leilor”. Mai târziu va fi aruncat pentru a două oară într-o groapă cu lei din cauza credinței în Dumnezeul Cel Viu, dar și de această dată va ieși nevătămat.

Când împăratul Cirus le-a permis evreilor să se întoarcă în țară lor de origine, Daniel a rămas în continuare cu persoanele care nu s-au mai întors. Astfel, Daniel devine ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost duși în exil.

Daniel și cei trei tineri au murit în vremea împăratului Atic. La Învierea lui Hristos, au înviat și aceștia și s-au arătat multora.

Calendar ortodox 17 decembrie 2020. Rugăciune către Sfântul Proroc Daniel şi către cei trei tineri, Anania, Azaria şi Misail, ocrotitori ai tinerilor și ai tuturor celor aflați în primejdii, în depărtată străinătate

Sfinte Prorocule Daniel, în robia Babilonului aflându-te, dreapta credință ai mărturisit și în cuvioasă viețuire ai petrecut, pentru aceasta, de marele dar al înainte vederii te-ai învrednicit. Fiind aruncat în groapa cu lei, gurile fiarelor neîmblânzite ai încleștat, Domnul păzindu-te nevătămat. Iar voi, Sfinților trei tineri, Anania, Azaria şi Misail, preaslăvindu-L pe Dumnezeul Cel Atotputernic, în cuptorul cel încins ați fost aruncați și, în mijlocul văpăii stând, focul în rouă l-ați prefăcut, strigând: Binecuvântat ești, Doamne, Dumnezeule, în veci!

Pentru aceasta, vă rugăm, ca aceia care sunteți ocrotitori ai celor pribegi, ai tinerilor și ai tuturor celor aflați în primejdii, în depărtată străinătate și de Dumnezeu vrăjmașă lume, luați aminte la cererile acestea pe care cu umilință le aducem vouă. Pe cei tineri, aflați în văpaia ispitelor celor de multe feluri din cuptorul acestei lumi, în curăție și cinste păziți-i. Din multele înfruntări, necazuri și nedreptăți pe care le îndură din partea celor puternici, izbăviți-i pe ei. În dreapta credință a părinților lor călăuziți-i, astfel încât, binecuvântare aducând Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi, și ei, și noi, cei risipiți în depărtate ținuturi, să aflăm mântuire de la Dumnezeu din robia înstrăinatei viețuiri. Amin.