Calendar ortodox 18 august 2022. Sfântul Ioan de Rila, mare făcător de minuni. Rugăciunea care îți îndeplinește orice dorință și-i întoarce pe cei rătăciți pe calea cea dreaptă

Ziua de 18 august este praznicul Sfântului Ioan de Rila, ocrotitor al poporului bulgar. Sfântul a făcut mari minuni atât în timpul vieţii, cât şi după plecarea în veșnicie.

17 aug. 2022, 16:01
Calendar ortodox 18 august 2022. Sfântul Ioan de Rila, mare făcător de minuni. Rugăciunea care îți îndeplinește orice dorință și-i întoarce pe cei rătăciți pe calea cea dreaptă

Sărbători religioase 18 august 2022

Ortodoxe: Sfântul Ioan de Rila

Greco-catolice: Sf. m. Flor și Laur

Romano-catolice: Fer. Paula Montaldi, fc.

Calendar ortodox 18 august 2022. Cine a fost Sfântul Ioan de Rila

Sfântul Ioan de Rila (cca. 867 – 946) ocrotitorul poporului bulgar și unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, potrivit crestinortodox.ro. El a întemeiat viața monahală în Bulgaria și primul așezământ monahal din această țară, Mănăstirea Rila.

S-a născut la anul 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astăzi). La vârsta de 25 de ani, a decis să-și trăiască viață în singurătate și rugăciune. Sfântul Ioan de Rila a trăit în singurătate în mai multe locuri, înainte de a se duce în Munții Rila, unde a trăit până la sfârșitul vieții.

Sfântul Ioan de Rila a făcut mari minuni în timpul vieții. Țarul Petru I a mers 120 km până în Munții Rila pentru a-l întâlni. Însă sfântul a refuzat să-l întâlnească pe împărat în persoană. Atunci, împăratul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care la adusese sfântului. Sfântul Ioan a păstrat numai o mică parte din mâncare și i-a înapoiat tot aurul și celelalte daruri de valoare, spunându-i țarului ca celelalte bunuri să le împartă săracilor.

Citeste si De ce nu e bine să pui copilului două nume. Cum e indicat, de fapt, să alegi numele de botez

La puțin timp după moartea sa (18 august 946), moaștele sale făcătoare de minuni au fost mutate în Sofia. După ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia în 1183, moaștele Sfântul Ioan de Rila au fost trimise în capitala Ungariei, Esztergom, unde au rămas timp de 4 ani, când au fost readuse în Sofia.

În anul 1194, Țarul Ivan Asen I a ordonat ca sfintele sale rămășițe pământești să fie mutate în Veliko Tarnovo, noua capitală. Supraviețuind cuceririi turcești a orașului din 1393, au fost înapoiate Mănăstirii Rila în anul 1469.

Calendar ortodox 18 august 2022. Rugăciune către Preacuviosul Ioan de Rila pentru izbăvire de necazuri, sănătate şi mântuire

O, preaminunate și Preacuvioase Ioane, mare făcătorule de minuni, primește această rugăciune a noastră și nu-ți întoarce fața ta de la noi, cei care alergăm la a ta mijlocire, așa cum nu ți-ai întors fața de la cei care veneau la tine cu necazurile lor în zilele viețuirii tale pe pământ, căci știm mulțimea de semne ale milostivirii tale pe care o ai arătat credincioșilor ortodocși, chiar și după a ta adormire!

Auzi-ne acum și pe noi, cei care suntem cuprinși de mari necazuri care ne asupresc în zilele acestea pline de încercări, când diavolul prin cursele sale viclene caută să piardă Sfânta Biserica, să ne lipsească de mântuirea veșnică și de bunurile vieții vremelnice.

Roagă pe Domnul Iisus Hristos să ne dăruiască iertare de păcate, însă cu osebire iertare pentru păcatul neascultării de maica noastră – Biserica! Dăruiește-ne zdrobirea inimii, ca să pășim cu umilință către Sfânta Taină a Pocăinței și să nu ne fie spre osândă împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ci spre sănătate și mântuire! Izgonește de la noi duhul urii și ne dăruiește duhul dragostei și păcii spre unirea frățească a tuturor oamenilor.

Citeste si Arsenie Boca: Rusia va fi lovită cu „bolovani de foc”. Planul „lucrării diavoleşti” este minuţios

Unește-ne pe noi toți cu dragostea pentru Hristos și Biserica Sa Ortodoxă, că, păzind voință Să cea mântuitoare, să fim fii adevărați ai lui Dumnezeu! Călăuzește-ne pe noi în toate zilele vieții noastre, ca să păzim cu harul Sfântului Duh credința curată și să săvârșim voia Domnului până la moarte!

Iar în clipă morții vino să ne înfățișezi sufletele înaintea tronului Dumnezeiescului Judecător și să-I spui: Iată, eu și pruncii pe care mi i-ai încredințat!, că prin mijlocirea ta să fim izbăviți de chinurile cele veșnice și să moștenim fericirea cea negrăită a Împărăției cerești a lui Hristos, împreună cu tine și cu toți sfinții, în vecii vecilor! Amin!