Calendar ortodox 18 martie 2021. Sfântul Chiril al Ierusalimului. Rugăciunea Sfântului Chiril către Sfânta Treime pentru luminarea minții

În această zi, este prăznuit Sfântul Chiril al Ierusalimului. Este bine ca azi să rosteşti rugăciunea pe care Sfântul Chiril i-o înălţa Sfintei Treimi, mai cu seamă dacă te afli în situaţia în care ai decizii importante de luat.

17 mart. 2021, 16:59
Calendar ortodox 18 martie 2021. Sfântul Chiril al Ierusalimului. Rugăciunea Sfântului Chiril către Sfânta Treime pentru luminarea minții

Sărbători religioase 18 martie 2021

Ortodoxe: Sfântul Chiril al Ierusalimului

Greco-catolice: Sf. aep. Chiril al Ierusalimului

Romano-catolice: Sf. Ciril din Ierusalim, ep. înv. *

Calendar ortodox 18 martie 2021. Cine a fost Sfântul Chiril al Ierusalimului

Sfântul Chiril s-a născut la Ierusalim, în anul 315 după Hristos, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Chiril a fost hirotonit diacon de către Macarie al Ierusalimului, iar preot de episcopul Maxim II. După numirea sa pe scaunul episcopal al Ierusalimului, a izbucnit un conflict deschis pentru supremație între Acaciu și Chiril, acesta din urmă pretinzând primatul deoarece scaunul de la Ierusalim era apostolic. Cearta a dus la exilarea de trei ori a lui Chiril. Exilurile lui Chiril determină sinodul de la Antiohia din 379 să-l trimită pe Sfântul Grigorie de Nyssa să cerceteze această situație. Sfântul Grigorie mărturisește că Biserica de la Ierusalim are parte de o credință sănătoasă.

Sfântul Chiril participa la sinodul II ecumenic de la Constantinopol din 381, unde își mărturisește ortodoxia credinței.

Citeste si Revoltător! O femeie din Piteşti reclamă faptul că preoţii i-au cerut o suprataxă uriaşă pentru botez. Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului s-a autosesizat

Sfântul Chiril a avut de dus două lupte grele: una împotriva ereticilor arieni care deveniseră foarte puternici în timpul domniei lui Constantius, fiul Marelui Constantin, iar cealaltă împotriva evreilor care, în timpul lui Iulian Apostatul aveau mari privilegii și puteri.

Sfântul Chiril a trecut la cele veșnice în anul 386, în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare.

Calendar ortodox 18 martie 2021. Rugăciunea Sfântului Chiril către Sfânta Treime pentru luminarea minții

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Chiril, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne lumineze și să ne vindece sufletele și trupurile noastre.

Strălucind de luminile în­ţelepciunii duhovniceşti, ai arătat în chip luminat celor de pe pământ Lumina Cea În­treită a Preasfintei Treimi, părinte, prin care am scăpat din întu­nericul necazurilor.

Citeste si Confesiunile preotului care le-a fost alături bolnavilor COVID: „A nega că există o boală precum coronavirusul este o greşeală. Există şi ne afectează”

Limba ta, înţelepte, cu insuflări Dumnezeieşti a luminat popoare să se închine Singurei Sfintei Treimi, Celei Nedespăr­ţite după Fire, dar împărţită după Feţe. Pentru aceasta, bucurându-ne, prăznuim noi preasfântă pomenirea ta, punându-te înainte pururea rugător către Dumnezeu.

Pentru aceasta, te lăudăm ca pe un păs­tor şi mare învăţător şi apără­tor al credinţei, Sfinte Ierarhe Chiril, strigând: roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta, să ne dea puterea vindecării trupului și sufletului,

Acum și pururea, și-n vecii vecilor. Amin.