Calendar ortodox 18 septembrie 2021. Sfântul Eumenie, Episcopul Gortinei, ocrotitorul sărmanilor, mângâierea întristaților, vindecătorul bolnavilor

În această zi, este prăznuit Sfântul Eumenie, Episcopul Gortinei, mare făcător de minuni. A fost considerat fost tatăl sărmanilor, bogăția nevoiașilor, mângâierea întristaților, vindecătorul bolnavilor.

17 sept. 2021, 11:45
Calendar ortodox 18 septembrie 2021. Sfântul Eumenie, Episcopul Gortinei, ocrotitorul sărmanilor, mângâierea întristaților, vindecătorul bolnavilor

Sărbători religioase 18 septembrie 2021

Ortodoxe: Sfântul Eumenie, Episcopul Gortinei

Greco-catolice: Sâmbăta după Înălțarea Sfintei Cruci. Sf. ep. m. Eumenie al Gortinei.

Romano-catolice: Sf. Iosif din Copertino, pr.

Calendar ortodox 18 septembrie 2021. Cine a fost Sfântul Eumenie

Sfântul Eumenie a viețuit în secolul al VI lea, potrivit crestinortodox.ro. Și-a împărțit averea săracilor și s-a călugărit. Atât de mult s-a umplut de harul Duhului Sfânt, încât a strălucit cu o lumină care nu putea fi ascunsă.

Datorită viețuirii sale a fost ales episcopul Gortinei. Propovăduiește Evanghelia la Roma și în Tebaida Egiptului. Sfântul Eumenie a fost tatăl sărmanilor, bogăția nevoiașilor, mângâierea întristaților, vindecătorul bolnavilor și făcător de minuni – în Tebaida, la vreme de mare secetă, a adus ploaie prin rugăciune; a îmblânzit un șarpe veninos, a scos afară demoni, a vindecat o mulțime de bolnavi.

A trecut la cele veșnice în Tebaida, iar moaștele sale au ajuns în Grecia, la Raxos, locul sau de naștere.

Calendar ortodox 18 septembrie 2021. Rugăciunea către Sfântul Eumenie

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Eumenie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre. Având, Părinte Eumenie, pe Hristos, Care ascultă Dumnezeieştile tale rugăciuni, îmblânzeşte-L pe Dânsul, fericite, către cei ce cu dragoste te laudă pe tine.

Citeste si Preot din Cluj, îndemn la vaccinare: „Ne lepădăm de Hristos prin mândrie, prin invidie, dar nu printr-un vaccin. Grija față de trup e o datorie creștinească”

Din tinereţe, cuvioase, iubind smerirea cea pricinuitoare de înălţare, ai smerit pe şarpele cel trufaş şi vădit te-ai îmbogăţit cu daruri de tămăduiri. Organ primitor al Duhului te-ai făcut, supunând sufletului cugetele trupului prin multe nevoinţe; partea cea mai slabă ai silit-o a sluji celei mai bune. Acum s-au împlinit proorociile cele pentru tine, Născătoare de Dumnezeu, Stăpână; căci pe Cel pe Care L-au vestit mai înainte glasurile proorocilor, L-ai încăput în pântecele tău, în două Firi, desăvârşit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin.

Citeste si Salariul unui preot în România: Patriarhul câștigă cât un Parlamentar. Statul alocă sute de milioane de lei personalui clerical