CALENDAR ORTODOX 2019: Sărbătoare mare, cine nu respectă este lovit de vijelii şi trăsnete

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

18 iun. 2019, 11:06
CALENDAR ORTODOX 2019: Sărbătoare mare, cine nu respectă este lovit de vijelii şi trăsnete

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare (Dezlegare la peşte)

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. ap. Iuda Tadeul

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Romuald, abate; Iuliana Falconieri, fc.

Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului, pomenit în calendarul creştin ortodox la 19 iunie, este numit de Sfântul Apostol Matei în Evanghelia sa (13-55), alături de Iacov, Iosif şi Simon, ca fiind frate (văr) al Domnului.

Sfântul Iuda a fost fiul Sfântului şi Dreptului Iosif, cel care sub acoperământul logodnei a luat-o în grija sa pe Născătoarea de Dumnezeu, şi unul dintre cei doisprezece Apostoli ai lui Hristos. La început însă, când Iisus era prunc, a greşit mult din neştiinţă faţă de El, pe de o parte pentru necredinţă, iar pe de alta pentru neiubirea de frate.

Mai pe urmă, după ce a cunoscut că Iisus este adevăratul Mesia, Sfântul Apostol Iuda „s-a alăturat lângă Dânsul cu dragoste şi ca un leu s-a nevoit cu bărbăţie pentru El”.

După Înălţarea Domnului, Sfântul Apostol Iuda a propovăduit pe Hristos în diferite ţări.

„El a suferit multe dureri şi osteneli, trecând prin multe ţări, propovăduind pe Hristos, botezând şi încredinţând popoarele şi povăţuindu-le la mântuire. Apoi, după ce s-a dus în părţile Araratului, întorcând mulţime de popor de la înşelăciunea idolească la Hristos, a fost prins de închinătorii la idoli şi, după ce l-au muncit mult, l-au spânzurat pe un lemn în chip de cruce. Şi străpuns fiind cu suliţa de cei necredincioşi, şi-a sfârşit nevoinţa şi alergarea sa”.

Tradiția spune ca sfântul Iuda să fie sărbătorit așa cum se cuvine, altfel poate aduce vijelii și trăsnete.

În ziua de 19 iunie, toți creștinii fac petreceri, cu cele mai alese bucate. De sărbătoarea sfântului Iuda de pe mese nu trebuie să lipsească vinul pelin și ceapa verde.

De asemenea, în curțile unde sunt fântâni, gospodarii păstrează o superstiție și spală de câteva ori găleata cu care vor scoate apa, în credința că nu vor mai fi cutremure, întrucât se va îngroșa lațul cu care e legat pământul.

Pe 19 iunie, nimeni nu are voie să sape, să facă munci grele pentru că astfel se crede că se va surpa pământul, iar cel care nu-l respectă pe Sfantul Apostol Iuda se va lovi, va înnebuni sau chiar va muri.