CALENDAR ORTODOX 19 NOIEMBRIE 2019. Ce sărbătoare este marţi

CALENDAR ORTODOX 19 NOIEMBRIE 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

18 nov. 2019, 11:52
CALENDAR ORTODOX 19 NOIEMBRIE 2019. Ce sărbătoare este marţi

Ortodoxe
Sf. Proroc Avdie; Sf. Mc. Varlaam

Greco-catolice
Sf. pf. Avdie; Sf. m. Varlaam

Romano-catolice
Sf. Abdia, profet

Sfântul Proroc Avdie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 19 noiembrie.

A trăit în vremea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, urmându-i acestuia în prorocie. Este unul dintre profeţii mici ai Vechiului Testament.

Sfântul Proroc Avdie a fost la început administrator al casei regelui Ahav, cel care a intrat în conflict cu prorocul Ilie Tesviteanul.

După moartea regelui Ahav, Sfântul Avdie a fost căpetenie în armată, unul dintre cei trei conducători însărcinaţi de regele Ohozia, fiul lui Ahav, cu prinderea şi aducerea prorocului Ilie.

Peste doi dintre cei trei comandanţi a căzut foc din cer, după cuvântul prorocului, iar cel de-al treilea, Avdie, apropiindu-se cu smerenie şi închinându-se în genunchi înaintea Sfântului Ilie, l-a rugat pentru a-i cruţa sufletul său şi al celor care îl însoţeau.

Sfântul Ilie l-a cruţat şi l-a ridicat în picioare, ducându-se împreună cu el la rege.

Din acel moment Sfântul Proroc Avdie a lăsat slujba sa şi a mers în urma Sfântului Proroc Ilie, luând duhul prorociei. Profeţia lui se îndrepta ameninţător către locuitorii Edomului care se aliaseră cu duşmanii lui Israel, cei ce veniseră să cotropească Ierusalimul. Cartea lui este cea mai scurtă din Biblie având 21 de versete.