CALENDAR ORTODOX 2 APRILIE 2019. Sfântul făcător de minuni

CALENDAR ORTODOX 2 APRILIE 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

01 apr. 2019, 13:27
CALENDAR ORTODOX 2 APRILIE 2019. Sfântul făcător de minuni

Ortodoxe
Sfânta şi Marea Luni (Denie); Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian şi Edesie

Greco-catolice
Sf. cuv. Tit Taumaturgul. Începutul Săptămânii Mari

Romano-catolice
Sf. Francisc de Paola, pustnic

Sfântul Cuvios Tit este pomenit în calendarul creştin ortodox la 2 aprilie.

A fost monah încă din tinereţe, trăitor în timpul iconoclasmului (curent religios care a impus distrugerea icoanelor şi pedepsirea celor care se împotriveau).

A fost hirotonit preot, fiind vestit pentru blândeţea şi dragostea sa de oameni. Este cunoscut ca făcător de minuni, stâlp însufleţit şi nemişcat al Sfintei Biserici, tulburată grav de eresul luptei împotriva sfintelor icoane.

Astăzi sunt pomeniţi şi Sfinţii Mucenici Amfian şi Edesie, doi fraţi originari din Patara, provincia Lichia, în sudul Asiei Mici, cetatea în care s-a născut şi Sfântul Ierarh Nicolae. Au trăit în timpul împăratului Maximian (250-310) şi au suferit moarte martirică pentru credinţa în Hristos. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Denia din această zi, Sfânta şi Marea Luni din Săptămâna Mare, aduce aminte de patriarhul Iosif, care a fost vândut de fraţii săi în Egipt, preînchipuire a lui Hristos, Care a fost vândut de Iuda.

La fel se face amintire de Pilda smochinului neroditor (Matei 21, 19), blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. Pilda este dată ca omul să ştie că Dumnezeu este atât iubire cât şi dreptate. Iar, la judecata de apoi, El nu doar va răsplăti, ci va şi pedepsi. 


loading...
Partenerii noștri