Calendar ortodox 2 iunie 2023. Cruce neagră: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni şi grabnic ajutător. Rugăciunea care se spune în momente de cumpănă

În a doua zi a lunii iunie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni şi grabnic ajutător.

01 iun. 2023, 16:51
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Cruce neagră: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni şi grabnic ajutător. Rugăciunea care se spune în momente de cumpănă
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Sursa FOTO: Ziarul Lumina

Sărbători religioase 2 iunie 2023

Ortodoxe: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Greco-catolice: FERICIȚII EPISCOPI MARTIRI GRECO-CATOLICI ROMÂNI Sf. aep. Nichifor al Constantinopolului

Romano-catolice: Ss. Marcelin şi Petru, m. *

Calendar ortodox 2 iunie 2023. Cine a fost Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Ioan își câștiga existența din negoţ. Vindea icoane, smirnă, mătăsuri și cumpăra grâu, vite, miere sau diverse roade ale pământului. Într-una dintre călătoriile sale spre Cetatea Albă, Sfântul Ioan s-a contrazis pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârșitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan dorește să devină musulman.

Confruntat de conducătorul tătar, Ioan a mărturisit că nu se leapădă de Hristos. Urmare a refuzului de a se lepăda de Hristos, Sfântul Ioan cel Nou a fost supus multor chinuri. A fost târât prin cetate de coada unui cal, dar pentru că se ruga neîncetat la Dumnezeu, Acesta l-a întărit. Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a decis să-i taie capul. Deși nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce prin minune, trei îngeri au tămâiat trupul său.

Citeste si Un cunoscut preot vorbeşte despre importanţa relaţiilor trupeşti în căsnicie: „Cu femeia care nu odihneşte bărbatul trupeşte şi sufleteşte nu stai de vorbă”

Mai târziu, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat sfintele moaște și le-a așezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) și aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaștele sfântului Ioan cel Nou au fost așezate în biserica Mirăuţilor.

Acest sfânt este cinstit ca ocrotitor al negustorilor.

Calendar ortodox 2 iunie 2023. Rugăciune către Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Viaţa ta pe pământ bine cârmuind, pătimitorule, cu milostenii şi cu neîncetate rugăciuni şi lacrimi şi iarăşi către pătimire bărbăteşte pornindu-te, necredinţa persienească ai mustrat. Drept aceea Bisericii te-ai făcut întărire şi creştinilor laudă, Sfinte Ioane pururea pomenite.

Stând înaintea divanului, cu ochii cei înţelegători ai văzut ceata cea cinstită a mucenicilor, chemându-te pe tine, Sfinte Ioane, cu bucurie, care cu asemenea cununi te-au împodobit.

Apărătorului şi sprijinitorului creştinătăţii, împotrivitorului şi surpătorului păgânătăţii, mucenicului celui de curând arătat, ostaşului lui Hristos celui adevărat, care ca un soare Bisericii Răsăritului a strălucit, şi pe credincioşi de veselie i-a umplut, toţi acum din suflet cântări de mulţumire şi de laudă să-i aducem, şi cu dorire să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ioane, mare mucenice al lui Hristos! Amin!

Citeste si „Ori pisica, ori Hristos!”. Mesaj halucinant al unui preot român împotriva pisicilor: „Cine nu se leapădă, merge în Iad!”