Calendar ortodox 20 septembrie 2021. Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu fiii Agapie și Teopist, mari făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine

În această zi, sunt prăznuiți Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu fiii Agapie și Teopist, mari făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine. Dacă ai probleme în familie, neînţelegeri sau membri ai familiei au apucat-o pe căi greşite, roagă-te cu credinţă acestor sfinţi şi lucrurile se vor îndrepta.

19 sept. 2021, 17:35
Calendar ortodox 20 septembrie 2021. Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu fiii Agapie și Teopist, mari făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine

Sărbători religioase 20 septembrie 2021

Ortodoxe: Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist

Greco-catolice: Sf. m. Eustațiu și Teopista cu fiii lor Agapiu și Teopist

Romano-catolice: Ss. Martiri din Coreea **

Calendar ortodox 20 septembrie 2021. Cine a fost Sfântul Eustatie

Sfântul Eustatie a fost general al armatei romane din vremea împăratului Traian (98-117), potrivit crestinortodox.ro. Într-o zi, aflându-se la vânătoare, a gonit un cerb. Prin descoperire dumnezeiască, vede între coarnele cerbului Crucea Mântuitorului și aude un glas dinspre Cruce: „Placide, pentru ce Mă prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi, prin lucrările tale cele bune“.

La puțin timp după această minune, Placid împreună cu soția și copiii săi s-au botezat. La botez au primit numele de Eustatie, soția lui – Teopista, iar cei doi copii: Agapie și Teopist.

După botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I mulțumi și aude din nou glasul Domnului care îi vestește că va fi ucisă. Se retrage din armată pentru o vreme, dar la insistențele împăratului Traian revine. Acesta dorea să iasă învingător din lupta cu barbarii. Armata romană iese învingătoare avându-l conducător pe Eustatie.

Între timp, împăratul Traian a murit, iar noul împărat i-a cerut să aducă jertfe idolilor. Pentru că a refuzat, a fost aruncat la fiare împreună cu familia sa. Dar acestea nu le-au făcut niciun rău, drept urmare împăratul a poruncit să fie aruncați într-un cazan de aramă încins. În a treia zi, trupurile lor au fost scoase întregi și nearse.

Părticele din moaștele Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840.

Calendar ortodox 20 septembrie 2021. Rugăciune pentru bună înțelegere în familie către Sfântul Mare Mucenic Eustatie şi a celor împreună cu dânsul: soţia sa Teopisti cu cei doi fii ai lor Agapie şi Teopist

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si Preot din Cluj, îndemn la vaccinare: „Ne lepădăm de Hristos prin mândrie, prin invidie, dar nu printr-un vaccin. Grija față de trup e o datorie creștinească”