CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din fiecare zi. 

04 ian. 2015, 08:00
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2015: 
Soborul Sf. 70 de Apostoli; Sf. Cuv. Teoctist; Sf. Cuv. Apolinaria
Duminica dinaintea Botezului Domnului

Greco-catolice
Duminica dinaintea Botezului Domnului. Adunarea celor 70 de Apostoli; Cuv. Teoctist

Romano-catolice
Duminica a 2-a după Crăciun.
Fer. Angela din Foligno, văduvă

Soborul Sfinților 70 de Apostoli este sărbătorit în Biserica Ortodoxă la 4 ianuarie.

Acești șaptezeci de Apostoli sunt prăznuiți ca unii pe care i-a ales Domnul și i-a trimis câte doi, înaintea Sa, în toate cetățile și locurile unde avea să meargă El, zicându-le: „Secerișul este mult, iar lucrătorii puțini, rugați deci pe Domnul secerișului ca să scoată lucrători la secerișul Său” (Luca 10, 2).

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca istorisește, în capitolul 10 din Evanghelia sa, cum au fost trimiși acești apostoli să vestească pe Hristos, ca niște înaintemergători ai dreptei credințe, fiind el însuși unul din acești șaptezeci de ucenici ai Domnului.

Toți acești ucenici ai Domnului s-au ostenit, fiecare în felul său, să smulgă pe oameni de la idoli, întorcându-i la cuvântul lui Hristos, și s-au mutat către Domnul, îndurând chinuri și prigoniri.

În ceea ce privește numele celor 70 de ucenici ai Mântuitorului, Eusebiu, episcopul Cezareei Palestinei, spune în cartea sa cea dintâi (Istoria Bisericească), în capitolul al 12-lea. „Numele fiecăruia din cei doisprezece apostoli ai lui Hristos din destul se încredințează, din mărturiile Evangheliei, iar pentru cei șaptezeci de apostoli nici un catalog sigur nu se află undeva”.