CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Publicat: Joi, 20 August 2015 18:54 // Actualizat: Joi, 20 August 2015 18:54 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători din calendar. 

Ortodoxe 
Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa cu fii ei; Sf. Mc. Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust

Greco-catolice 
Sf. ap. Tadeul; Sf. m. Vassa și fiii ei; Sf. pp. Pius X

Romano-catolice 
Sf. Pius al X-lea, pp.

Sfântul Apostol Tadeu, evreu de neam, s-a născut în cetatea Edessei, într-o familie bogată, fiind educat la școli înalte.

După ce l-a ascultat predicând la Ierusalim pe Sfântul Ioan Botezătorul, a devenit ucenic al acestuia, apoi apostol al Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Tadeu a predicat Evanghelia în cetatea Edessa și în împrejurimi, în Siria și în cetatea Berit din Fenicia, unde a plecat la Domnul. Moaștele Sfântului Apostol Tadeu au fost aduse la Constantinopol în anul 377.

Sfântul Apostol Tadeu este altul decât Sfântul Apostol Iuda Tadeu, numit Levi, unul din cei doisprezece apostoli, a cărui pomenire este în ziua de 19 iunie.

Astăzi este pomenită și Sfânta Muceniță Vasa și cei trei fii ai ei, care au suferit moarte martirică în cetatea Edessa în timpul împăratului Maximian Galeriu (305-311).

Tot astăzi sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă Sfinții Mucenici Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust.

Acești au suferit moarte martirică în timpul împăratului Dioclețian (284-305).

Sfântul Mucenic Donat era diacon la biserica din Singidunum, localitate situată pe Dunăre. A fost prins și arestat, adus în fața autorităților a refuzat să se lepede de credința sa și să jertfească zeilor romani.

Sfântul Mucenic Romul preotul a fost contemporan cu Donat diaconul și slujea ca preot în cetatea Smirnum. A fost prins împreună cu Sfântul Mucenic Silvan diaconul, care slujea la aceiași biserică, și dus în localitatea Cibales, aproape de Smirnum.

Fratele geamăn al Sfântului Donat diaconul, Sfântul Mucenic Venust, a fost prins și el și dus în fața autorităților, care pentru mărturisirea credinței în Hristos, l-au condamnat la moarte.

Toți cei patru sfinții mucenici, Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust, au primit moarte martirică în localitatea Cibalae (Cibales), în apropiere de Sirmium. Tuturor li s-a tăiat capul cu sabia în ziua de 21 august, anul 304, pentru că au mărturisit că sunt creștini și au refuzat să aducă jertfe zeilor păgâni.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calendar 21 august calendar ortodox calendar ortodox 2015 sarbatori religioase
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 aug 19:09
Votează email 0 email
...2015: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători din calendar.  Citește mai departe… Mai mult: romania tv ...
1
EUR
4.8297
RON
30 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H