CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim joi

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

18 nov. 2015, 16:24
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim joi

Sărbători religioase 19 noiembrie

Ortodoxe 
Sf. Proroc Avdie; Sf. Mc. Varlaam

Greco-catolice 
Pf. Avdie; Sf. m. Varlaam

Romano-catolice 
Sf. Abdia, profet

Sfântul Proroc Avdie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 19 noiembrie.

Este unul dintre profeții mici ai Vechiului Testament. A trăit cu 600 de ani înaintea lui Hristos în vremea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, urmându-i acestuia în prorocie.

Sfântul Proroc Avdie a fost administrator al casei regale israelite, ulterior fiind numit căpitan în armată. Era unul dintre cei trei căpitani însărcinați de regele Ahab care începuse prigoana prorocilor, cu prinderea și aducerea prorocului Ilie. Peste doi dintre aceștia a căzut foc din cer, după cuvântul prorocului, iar cel de-al treilea, Sfântul Avdie, apropiindu-se cu smerenie și închinându-se în genunchi înaintea lui, l-a rugat pentru a-i cruța sufletul său și al celor care îl însoțeau. Sfântul Ilie l-a cruțat pe el și l-a sculat, ducându-se împreună cu el la rege.

Din acel moment Sfântul Proroc Avdie a lăsat slujba sa și a mers în urma Sfântului Proroc Ilie, luând duhul prorociei. Profeția lui se îndrepta amenințător către locuitorii Edomului care se aliaseră cu dușmanii lui Israel, cei ce veniseră să cotropească Ierusalimul. Cartea sa este cea mai scurtă din Vechiul Testament având 21 de versete.