CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sunt pomeniţi în prima zi a săptămânii

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendarul BOR. 

02 aug. 2015, 10:55
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sunt pomeniţi în prima zi a săptămânii

SĂRBĂTORI RELIGIOASE 3 AUGUST

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat și Faust; Sf. Mironosiță Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic 
Duminica a 8-a după Rusalii

Greco-catolice 
Duminica 8 dR (a Sf. Părinți de la primele șase sinoade ecumenice. Înmulțirea pâinilor). Sf. Isachie; Sf. Dalmat; Sf. Faust

Romano-catolice 
Duminica a 18-a de peste an 
Sf. Martin, pustnic

Sfinții Cuvioșii Isaachie, Dalmat și Faust sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 3 august.

Cuviosul Isaachie a trăit în timpul împăratului Valens (368-378), într-o perioadă în care erezia ariană (care susținea că ființa lui Dumnezeu este unică și incomunicabilă, tăgăduind dumnezeirea Fiului) era foarte răspândită, însuși împăratul fiind eretic. Cuviosul Isaachie este cel care a mers în fața împăratului arian, Valens, rugându-l să lase ortodocșilor libertatea cultului lor.

Cuviosul Dalmat fusese soldat în armata lui Teodosie (379-395) și părăsindu-și slujba și averile a intrat în mănăstirea lui Isaachie, împreună cu fiul său Faust. Ajuns la bătrânețe Cuviosului Isachie, l-a lăsat pe Dalmat egumen în locul său. Noul egumen a fost un mare apărător al dogmei ortodoxe. A participat la Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes (431), care a condamnat erezia nestoriană ce susținea existența a două firi distincte ale Mântuitorului, divină și umană, și contesta titlul de Născătoare de Dumnezeu a Maicii Domnului. A fost apreciat de împăratul Teodosie și de înalții ierarhi participanți la Sinod.