CALENDAR ORTODOX 2015: Scoaterea Sfintei Cruci

RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

31 iul. 2015, 14:43
CALENDAR ORTODOX 2015: Scoaterea Sfintei Cruci

Ortodoxe 
Scoaterea Sfintei Cruci; Sf. 7 frați Mc. Macabei 
(Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului)

Greco-catolice 
Scoaterea Sf. Cruci; Cei 7 prunci m. Macabei, mama lor Salomoni și învățătorul lor Eliazar; [Sf. ep. Alfons Maria de Liguori]. Începe Postul Sf. Marii

Romano-catolice 
Sf. Alfons M. de Liguori, ep. înv.

La 1 august, în calendarul creștin ortodox se sărbătorește Scoaterea Sfintei Cruci. În această zi, era obiceiul la Constantinopol de a scoate Lemnul Sfânt al Cinstitei și de-viață-făcătoarei Cruci din palatul imperial în procesiune până la Catedrala Sfânta Sofia, la care participau mulțime de preoți și diaconi, care o tămâiau pe tot acest drum. Procesiunea se oprea pe parcurs la o fântâna cu un baptisteriu, unde se făcea binecuvântarea apei, pentru ca apoi Sfânta Cruce sa fie pusă pe masa altarului Sfintei Sofia. Din catedrală se făceau apoi, în fiecare zi, până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), procesiuni în cartierele orașului, pentru a purifica aerul și a-i proteja pe locuitorii cetății de epidemiile ce se puteau răspândi cu repeziciune la acea epoca, mai ales pe căldurile din luna august. Astfel, după ce a folosit tuturor celor care au cinstit-o cu credință, Sfânta Cruce era readusă la palat.

În această zi începe Postul Adormirii Maicii Domnului, care durează doua săptămâni, până la 15 august și este asemănător, ca rânduială, cu cel al Postului Mare (Postul Paștilor).