CALENDAR ORTODOX 2015: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

CALENDAR ORTODOX 2015: Sâmbătp este mare sărbătoare pentru creştinii ortodocşi. 

29 aug. 2015, 03:45
CALENDAR ORTODOX 2015: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbători religioase 29 august

Ortodoxe 
Tăierea cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Post)

Greco-catolice 
Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Post și ajun

Romano-catolice 
Martiriul Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Sabina, m.

Tăierea cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezătorul este pomenită în calendarul creștin ortodox în ziua de 29 august.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, cel ce a anunțat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale, este singurul Sfânt căruia Biserica i-a închinat o zi specială de post.

Sfântul Proroc Ioan, cel care își închinase viața Domnului, propovăduia în pustiul Iordanului rugăciunea și postul, pocăința sinceră și mărturisirea greșelilor: „Și erau botezați de către el în râul Iordan, mărturisindu-și păcatele mulțimi de iudei” (Matei 3;6).

În vremea când Sfântul Proroc Ioan propovăduia acestea, Galileea era condusă de Irod Antipa, care o luase la sine pe Irodiada, nevasta fratelui său Filip. Sfântul Ioan, după ce i-a înfruntat pe farisei și pe cărturari, nu s-a sfiit să-l înfrunte și pe rege, spunând că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău.

Pentru faptul că Ioan Botezătorul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre cei doi și avea o mare influență asupra mulțimilor, Irod îi dorea moartea. Temându-se totuși de furia pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea lui, l-a închis într-una din cetăți.

În ziua aniversării sale, Irod a dat o petrecere, la care, după ce se amețesc de vin, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în fața invitaților. Pentru aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-și aleagă până la jumătate din împărăție.

Însă, la sugestia mamei sale, ea refuză averile și cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul. Regele poruncește tăierea capului Sfântului Ioan, pe care Salomeea îl dă mamei sale.

Amintirea acestui omor îl va chinui pe Irod toată viața. Când a auzit de Iisus și de minunile săvârșite de el, a crezut că Ioan s-a sculat din morți. Când a fost biruit de oștile arabe în anul 36, a considerat înfrângerea drept o pedeapsă divină pentru uciderea Botezătorului.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, cel care a avut tăria să condamne fariseismul și împietrirea inimii, propovăduind în schimb întoarcerea sinceră către Dumnezeu și către sine, în pocăință și curăție sufletească, a plătit cu viața curajul de a fi incriminat păcatele contemporanilor săi.