CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai imporanţi sfinţi.

19 sept. 2016, 02:57
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont

Greco-catolice 
Sf. m. Trofim, Savatie și Dorimedont

Romano-catolice 
Sf. Ianuariu, ep. m.

Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 19 septembrie.

Sfinții mucenici au trăit în timpul împăratului roman Probus (276-282). Sfinții Trofim și Savatie se aflau în Antiohia, atunci când era sărbătorit zeul Apolo. Îndurerați de cei care erau pierduți în beții și petreceri fără măsură, organizate pentru această sărbătoare, Sfinții mucenici s-au rugau la Hristos Dumnezeu pentru sufletul lor. Au fost văzuți și au fost duși în fața guvernatorului .

Mărturisind că sunt creștini și fiind bătuți foarte rău, Savatie a murit în timpul torturii iar Trofim a fost dus în Câmpul Sinadelor din Frigia pentru a fi ucis în timpul sărbătorii păgâne a dioscurilor. 
A fost aruncat în temniță până la începerea sărbătorii. În temniță a fost vizitat și îngrijit de Dorimedont, un creștin tăinuit care făcea parte din conducerea cetății. Acesta mergea prin închisori la creștinii ce pătimeau pentru Hristos.

Sfântul Dorimedont a fost și el descoperit și torturat împreună cu Sfântul Trofim, fiind apoi amândoi aruncați fiarelor sălbatice, care nu s-au atins de ei, așa că cei doi sfinți mucenici au fost decapitați.


loading...