CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim astăzi. Dezlegare la peşte

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

11 mai 2016, 02:59
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim astăzi. Dezlegare la peşte

Ortodoxe 
Sf. Mc. Mochie, Arghir și Dioscor; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor (Dezlegare la pește)

Greco-catolice 
Sf. m. Mochie

Romano-catolice 
Sf. Mamert, ep.

Sfântul Mucenic Mochie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 11 mai. 
A trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), era originar din Roma și a fost hirotonit preot în cetatea Amfipoli din Macedonia. Propovăduitor al Evangheliei, defăima cu îndrăzneală „închinarea la idoli a romanilor”.

La serbările date în cinstea lui Dionysos, a intrat în templu și a răsturnat jertfelnicul. A fost supus unor chinuri nemiloase, aruncat în temniță, scos iarăși la judecată și torturat, apoi a fost trimis la Bizanț unde a fost decapitat.

Mai târziu, Sfântul Împărat Constantin cel Mare a construit o biserică în cinstea Sfântului Martir Mochie, în care au fost așezate sfintele sale moaște.

Tot în această zi în Biserica Ortodoxa sunt prăznuiți Sfinții Metodie și Chiril. Ei sunt numiți „apostolii slavilor” pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă.

Metodie și Chiril au fost doi frați originari din Tesalonic care au devenit misionari creștini printre slavii din Moravia și Pannonia.

Constantin a primit numele de Chiril cu câteva zile înainte de moarte, când s-a călugărit. Despre numele lui Metodie nu se știe dacă era de botez sau de călugărie. Tatăl lor, Leon, era un înalt demnitar administrativ și militar în cadrul Imperiului Roman de Răsărit. Datorită familiei nobile, cei doi frați au primit o educație aleasă.