Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Artemie; Sf. Cuv. Matrona
Greco-catolice
Sf. m. Artemie
Romano-catolice
Ss. Cornel, centurion; Maria Bertilla, călug.
În 20 octombrie Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mare Mucenic Artemie, ce a suferit martiriu în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363).
Sfântul Mucenic Artemie a fost ostaș în armata Sfântului Mare Împărat Constantin (306-337) și martor la toate înfăptuirile acestuia. Sfântul Artemie a văzut pe cer semnul Crucii, a participat la lupta de la Podul Vulturului (312) împotriva lui Maxențiu, evenimentul în urma căruia împăratul Constantin s-a apropiat, în chip minunat, de creștinism, și a însoțit-o pe Sfânta Elena în pelerinajul acesteia în Țara Sfântă, fiind de față la aflarea Lemnului Sfintei Cruci.
După moartea Sfântului Constantin (337), la porunca împăratului Constanțiu, în anul 356, Sfântul Artemie a aflat și a adus la Constantinopol moaștele Sfinților Apostoli Andrei, Luca și Timotei, ulterior fiind numit guvernator al Egiptului.
Când împăratul Iulian Apostatul a dezlănțuit prigonirea creștinilor din Antiohia, guvernatorul Artemie l-a mustrat pe acesta că s-a lepădat de Hristos. Drept urmare, a fost torturat pentru îndrăzneala sa. În cele din urmă, Sfântul Artemie a primit moarte mucenicească prin tăierea capului, în anul 362.
Sfintele sale moaște au fost cinstite pentru darul minunat al tămăduirii bolilor. Astăzi, fragmente din moaștele sale se află la Mănăstirea Căldărușani.