CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim luni

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

14 feb. 2016, 17:05
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim luni

Ortodoxe 
Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior; Sf. Cuv. Eusebiu din Siria 

Greco-catolice 
Sf. ap. Onisim

Romano-catolice 
Duminica a 6-a de peste an 
Sf. Claudiu de la Colombičre, pr.

Sfântul Apostol Onisim, pomenit în calendarul creștin ortodox la 15 februarie, a fost unul dintre ucenici Sfântului Apostol Pavel, primind botezul creștin de la acesta.

A fost mesagerul Sfântului Apostol Pavel, ducând de la Roma la Colose, o scrisoare care se află cuprinsă în Noul Testament sub titlul „Epistolă către Filimon”. Sfântul Onisim era sclavul lui Filimon, cetățean din Colose pe care îl convertise Sfântul Pavel.

În scrisoare, printre altele, Sfântul Pavel îl roagă pe Filimon să-l primească pe Onisim „ca pe un frate iubit” (Ep. Fm 1, 16), „Pentru dragoste, îți fac mai degrabă o rugăminte. Așa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum și pus în lanțuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanțuri, Onisim, cel ce altădată nu-ți era de folos, dar acum și ție și mie de folos, pentru aceasta ți l-am trimis, pe el însuși, adică inima mea; primește-l” (Ep. Fm 1, 9, 10, 11, 12).

Sfântul Onisim a fost pus în libertate de stăpânul său, urmând să se întoarcă la Roma pentru a-și însoți părintele spiritual în călătorii misionare. A fost ucis în timpul împăratului Domițian (81-96), fiind decapitat.

Din seara acestei zilei, creștinii ortodocși intră în Săptămâna albă sau „a brânzei”. În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește.

Săptămâna albă precede începutul Postului Mare și îi pregătește pe credincioși pentru perioada de pocăință și de post care va urma.