CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim luni

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar.

09 mai 2016, 03:21
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim luni

Ortodoxe 
Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae

Greco-catolice 
Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor

Romano-catolice 
Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic

Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 mai. 
Originar din neamul regilor iudei, Sfântul Proroc Isaia era fiul lui Amos, frate cu regele Iudeii, Amazia. S-a născut în Ierusalim, în jurul anului 800 î.H.

A avut o educație aleasă și cunoștea bine legea Domnului. S-a căsătorit cu una din tinerele slujitoare la templu, numite prorocițe. Activitatea profetică a lui Isaia s-a desfășurat în vremea regilor Asaria sau Ozia (809-757), Iotam (757-741), Ahaz (741-725), Hischia sau Ezechia (725-697) și Manase (697-642).

În timpul domniei regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne, pentru aceasta a fost scos din cetate și tăiat în două cu fierăstrăul.

Tot în această zi se pomenește în Biserica Ortodoxă aducerea la Bari a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae. 
Această aducere aminte se face în cinstea unui eveniment petrecut în secolul al XI-lea, prin ridicarea moaștelor Sfântului Nicolae din cetatea Mirei (astăzi localitatea Demre, în sudul Turciei) și depunerea lor într-o biserică din orașul italian Bari, situat pe coasta Adriaticii, în sudul Italiei.

Sfintele moaște erau păstrate la Mira de mai multe secole până când au fost ridicate și duse în Italia. Faima minunilor ce se petreceau la moaștele Sfântului Nicolae, răspândită de marinarii și comercianții ce poposeau în oraș, făcuse din acesta un centru de pelerinaj. Ridicare de aici a sfintelor moaște s-a făcut când cetatea Mirelor a fost pustiită, intrând sub stăpânirea otomană.

La Bari, moaștele au fost așezate inițial în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Construcția Catedralei Sfântului Sfântului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola) a început în anul 1089 și a durat până în anul 1197. Aici au fost mutate cinstitele moaște ale făcătorului de minuni Nicolae.De atunci, s-a consemnat în calendarul creștin ortodox sărbătoarea aducerii cinstitelor moaște ale

Ierarh Nicolae în ziua a noua a lunii mai, marcându-se prin această sărbătoare ambele aduceri: cea din Mira la Bari, și cea din Biserica „Sfântului Ioan Botezătorul” în biserica cea nouă.