CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim pe 1 aprilie

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

01 apr. 2016, 04:27
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim pe 1 aprilie

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie

Greco-catolice 
Sf. cuv. Maria Egipteanc.

Romano-catolice 
Sf. Hugo, ep.

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită în calendarul creștin ortodox la 1 aprilie. 
Sfântă Maria Egipteanca s-a născut în Egipt, la sfârșitul secolului al V-lea. Viața sa a fost scrisă de patriarhul Ierusalimului, Sofronie (634-638). Conform acestei relatări, un monah dintr-o mănăstire din Palestina, pe nume Zosima, dorind să cunoască viața părinților pustiei din preajma Iordanului, a mers până dincolo de Iordan.

Aici, în pustia cea mai adâncă a întâlnit-o pe Sfânta Cuvioasă Maria și a aflat despre viața sa. Sfânta Maria i-a spus despre sine cum a trăit în tinerețe o viață desfrânată în orașul Alexandria. În această stare s-a aflat până ce a ajuns din Egipt la Ierusalim, împreună cu un numeros grup de credincioși care doreau să se închine Sfintei Cruci. Aici o putere nevăzută a oprit-o la ușa sfintei bisericii, nu putea să intre nicicum, toți ceilalți închinători cu care se amesteca intrau în biserică, numai ea era ținută de o putere nevăzută în prag.

Umilită de această întâmplare, s-a rugat la icoana Maicii Domnului, aflată la intrarea în biserică, să o ajute să intre și ea, căci după ce va vedea lemnul Sfintei Cruci, se va lepăda cu totul de lume și de cele din ea și îndată va ieși, oriunde, unde îi va arăta Maica Domnului. Așa a reușit să intre în biserică și să se închine. În acest timp a auzit o voce ca din depărtare care spunea că de va trece Iordanul va avea odihnă. A primit acest îndemn ca fiind pentru ea, a luat trei pâini și a trecut apa Iordanului.

A petrecut 47 de ani în pustiu, hrănindu-se cu verdețuri crude și, a rămas goală în arșița soarelui, căci în scurtă vreme hainele i s-au zdrențuit. Prin pocăință și nevoință a căpătat haruri extraordinare, căci a fost văzută de monahul Zosima cum era înălțată de la pământ în timpul rugăciunii, iar apa Iordanului o trecea pe deasupra.