CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim vineri. Zi de POST

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

28 ian. 2016, 14:03
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim vineri. Zi de POST

Ortodoxe 
Aducerea moaștelor Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Mc. Filotei 

Greco-catolice 
Aducerea moaștelor Sf. ep. Ignațiu Teoforul

Romano-catolice 
Sf. Valeriu, ep.

Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul este pomenită în calendarul creștin ortodox la 29 ianuarie.

Sfântul Ignatie, purtătorul de Dumnezeu (Teoforul), a fost episcop în marea cetate a Antiohiei, în vremea împăratului Traian (98-117). Era grec de origine, ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul. Pentru credința sa, a fost condamnat să fie mâncat de fiare în circul de la Roma.

Viața și lucrarea sa pentru răspândirea credinței sunt marcate în fiecare an la 20 decembrie. În această zi, 29 ianuarie, se face pomenire numai de aducerea sfintelor lui moaște de la Roma la Antiohia.

În urma morții sale, creștinii din Roma și cei care-l însoțiseră din Antiohia la Roma au adunat cu grijă oasele mai mari ce rămăseseră și le-au pus într-un loc însemnat, în afara cetății. Dar, nu după multă vreme, sfintele moaște au fost trimise din Roma în Antiohia. Această călătorie a lor a fost cu multă slavă pentru creștini, toți dorind să le cinstească.

Au fost puse întâi în cimitirul de lângă poarta Dafne din Antiohia, iar în vremea împăratului Teodosie cel Tânăr, au fost așezate într-o biserică din cetate, ce purta numele Sfântului, și erau cinstite ca un izvor de puteri dumnezeiești în viața creștinilor.